Er waren minder bezoekers dit jaar, maar dat vindt Tefaf niet zo erg. Een publiek van kijken, kijken, niet kopen, daar hield de Maastrichtse kunstbeurs toch al niet van, vandaar dat vorig jaar de toegangsprijzen werden verhoogd. Dit jaar was het vooral de vraag hoe de kunsthandel zich zou houden nu de economie een ongekende crisis doormaakt. Prima, beantwoordde Tefaf die vraag, zonder omzetcijfers te noemen: er waren méér handelaren die méér verkochten. Tegen lagere prijzen, moeten we dan concluderen, anders was er wel expliciet melding gemaakt van een omzetstijging. Dat is goed nieuws, want lagere prijzen, daar is de kunstwereld wel aan toe.
Waar Tefaf wél afgeronde cijfers over publiceerde: er landden dit jaar 130 privéjets op Maastricht Aachen Airport tijdens de beurs. Fijn om te horen dat de echte rijken weinig last hebben van de crisis.
Voor het eerst had Tefaf dit jaar een design paviljoen. Net als Art Basel heeft de beurs ontdekt dat design net zo’n interessante handelswaar is als kunst, antiek en juwelen. Dat gaat ten koste van designbeurzen als de Salone del Mobili in Milaan. Waarom nog naar Milaan gaan als je tegenwoordig ook op kunstbeurzen terecht kunt, vraagt ontwerpster Kiki van Eijk zich af in dit nummer van Zuiderlucht. Waar een veel kapitaalkrachtiger publiek komt, had ze er aan toe kunnen voegen.
Ook in deze Zuiderlucht: het museum dat Rudi Fuchs voor Venlo bedacht rondom Shinkichi Tajiri. Dat de 85-jarige kunstenaar vorige maand overleed, heeft er toe geleid dat het debat in Venlo over dat aan de oude meester gewijd museum eindelijk publiekelijk kan worden gevoerd. Verder besteden we aandacht aan de Napolitaanse misliederen die het Antwerpse gezelschap Graindelavoix komt zingen in Genk, en de interesse van orkestleider/entrepreneur André Rieu in de tot cultuurtempel gerestaureerde Timmerfabriek in zijn geboortestad Maastricht.
Tal van andere interessante kunstenaars komen in deze Zuiderlucht voorbij, van Marvin Gaye tot Kris Verdonck, van Mark Manders tot Wieki Somers, van Tom Verlaine tot Supertramp, van Marta Volkova en Slava Shevelenko tot de bekeerde middeleeuwse roofridder Gerlachus van Valkenburg.
De ZL-bijlage, tenslotte, is deze maand gewijd aan de scheiding der Limburgen, nu 170 jaar geleden. Hoe gedroomd is het gemeenschappelijk verleden van de twee gebieden?
PS Overigens ben ik van mening dat het Nedinsco-complex in Venlo behouden moet blijven.