Acteur Stijn Vervoort brengt Mendelssohns Midzomernachtsdroom tot leven met de philharmonie zuidnederland in de bak. “De geheimzinnigheid van een nacht in het bos, de liefde, de geilheid.”

Stijn Vervoort weet het nog niet. Misschien maakt hij er een verkleedpartij van. Misschien gaat hij als televisiepresentator. Maar één ding weet hij wel. Hij gaat niet alleen vertellen, maar ook acteren.

Als het aan dirigent Jan Willem de Vriend ligt, is dat ook de bedoeling. Vervoort, De Vriend en philharmonie zuidnederland verzorgen in mei een theatraal opgeluisterde uitvoering van de muziek die Felix Mendelssohn-Bartholdy schreef bij Shakespeares Midzomernachtsdroom. Jan Willem de Vriend, telefonisch vanuit Italië: “De ouverture Midzomernachtsdroom is één van de beste ouvertures die ooit zijn geschreven. Mendelssohn is een beetje een ondergeschoven kindje in de negentiende-eeuwse muziek, terwijl het zulke goede muziek is. Hij componeerde het stuk al op zijn zeventiende.”

De lijn begint te kraken, het GSM-netwerk weet geen raad met De Vriends onstuitbare enthousiasme. Hij houdt even in: “We spelen de ouverture en een aantal delen van de toneelmuziek die Mendelssohn er later bij heeft geschreven. De Bruiloftsmars, ja, daarvan kent iedereen het deuntje. Maar hoe gaat het verder? Die bruiloft is eigenlijk een behoorlijk dubbelzinnige episode in het stuk en dat hoor je in de muziek. Als Stijn het verhaal vertelt en laat zien, wordt duidelijk waarom.”

De Vriend deed een aantal jaren geleden iets vergelijkbaars gedaan met het LSO en de Egmont-muziek van Beethoven. “Toen heb ik zelf het verhaal verteld. Dat was zó leuk, zó spannend. Maar met Stijn wordt het nog leuker.”

Al op de middelbare school maakte Stijn Vervoort (Lier, 1988) muziek en theater met leeftijdgenoten. Hij volgde in Antwerpen een opleiding jazzgitaar, maar het theater bleef roepen. Zo kwam hij terecht bij de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie: “Ik werd daar aangenomen voor kleinkunst, maar schoof steeds meer op naar het echte acteren.”

Een acteur met zo’n achtergrond in de muziek is zeldzaam. In veel van Vervoorts huidige werk komt de muziek dan ook nadrukkelijk terug. Zo trad hij in december 2015 op als acteur, muzikant en zanger in de opera Eichmann van de Diamantfabriek in Amsterdam. “Op het raakvlak van theater en muziek voel ik me thuis. Dat wil ik ook in de toekomst blijven doen. Maar dan wel op een goede manier. Ik zie muziek als meer dan entertainment bij een theatervoorstelling. Als ik op het toneel trompet speel, doe ik niet alleen op het allerlaatst een stukje met drie hoge noten. Je moet ingespeeld zijn om de juiste lipspanning te hebben voor zulke hoge noten. Ik erger me aan acteurs die hun muzikale mankementen consequent ´wegspelen´ op de bühne. Ik wil de muziek in haar waarde laten.”

Vervoorts bijdrage aan het concert van philharmonie zuidnederland is onderdeel van een structurele samenwerking tussen het orkest en Toneelgroep Maastricht. Vervoort werkt samen met regisseur Hans Trentelman, maar vorm en inhoud kan hij grotendeels zelf bepalen. Hij heeft een kwartier ter beschikking. Dat is niet veel voor een ingewikkelde raamvertelling met een stuk of twintig personages en diverse nevenintriges. “Ik ga het verhaal dan ook niet proberen samen te vatten”, lacht Vervoort. “Daar gaat het ook niet om. Het gaat om het overbrengen van de diepe emoties die erachter zitten, de geheimzinnigheid van een nacht in het bos, de liefde, misschien wel de geilheid waarvan het stuk doordrongen is.”

In het afgelopen voorjaar gaf Vervoort voor een kleiner publiek al een try-out van zijn Midzomernachtsdroom. Toen werkte hij in luttele minuten alle hoofdrollen af. Geen probleem voor Vervoort: “Met een kroon, een mantel, een werkmansbroek, door te spelen met taal en dialecten. Daar heb je als acteur je middelen voor.”

“Misschien doe ik dat weer”, denkt hij hardop. “Het kan ook zijn dat ik het heel anders aanpak. Er wordt in het stuk nogal wat getrouwd. Je hebt van die huwelijksprogramma’s op de televisie. Misschien ga ik wel als huwelijksconsulent! Maar dan vallen de verkledingen en de verschillende personages weg, dat is wel weer jammer.”

Naast de Midzomernachtsdroom staan een vioolconcert van Mozart en de Royal Fireworks van Händel op het programma. “Een feestprogramma,” stelt dirigent Jan Willem de Vriend vol vuur. “Lorenzo Gatto is een fantastische violist: heel solistisch, maar ook heel sympathiek, totaal niet opdringerig. Ik heb vorig jaar in België met hem samengewerkt en wil dat heel graag weer doen. En de Royal Fireworks zijn helemaal te gek. Dat stuk kan zó spetteren, zeker met die geweldige hoornisten van de philharmonie zuidnederland. We gaan de mensen verwennen en inpakken!”

Een overdonderende midzomernacht door philharmonie zuidnederland o.l.v. Jan Willem de Vriend, in coproductie met Toneelgroep Maastricht. Van 12 t/m 22 mei op diverse plaatsen. philharmoniezuidnederland.nl

Foto: Stephan Vanfleteren