Gewoonlijk word je ervoor uit het museum gesmeten, maar nu mag het: een beeld aanraken. Want dat deden Jet en Henk van Mulukom ook.

Het brons Das Tier van Armando stond bij de deur naar hun woonkamer en elke ochtend kreeg het vervaarlijk uitziende beest een aai over de zwarte kop. Van beiden. En in de avond een lieflijk tikje op z’n kont.

Het zegt iets over de verstandhouding van het echtpaar met de kunst die de Van Mulukoms sinds 1965 verzamelden. Die is gebaseerd op emotie, beleving – wat uiteraard geldt voor elke (beginnende) connectie met kunst. Koppel de twee begrippen aan kracht en expressie, dan wordt helder waarom het echtpaar zich verbonden weet met leden van de Cobra-groep, kunstenaars van de Nieuwe Figuratie en de zogeheten Amsterdamse Limburgers.

Driehonderd werken, van grafiek, schilderijen, tekeningen, keramiek tot sculpturen, hebben de bij Nijmegen woonachtige Van Mulukoms in de loop der jaren verzameld. En altijd vanuit de onderbuik. Met een relatief bescheiden budget, beginnend met grafiek – tot er op een goede dag geld was om Personages (1950) van Karel Appel te kopen – gemengde techniek op papier waar het zo gewenste pure van de kunst vanaf spat.

Yvan Theys, Zittende vrouw (1966).

En verder ging het, met de aankoop van sterke doeken van Reinier Lucassen, Harrie Gerritz en twee olieverven van Ger Lataster; de ene uit zijn begintijd: woest, wervelend, puur abstract, de andere uit zijn latere periode, meer bezonnen, met dat onnavolgbare blauw. Er is complexe keramiek van Lucebert, naast een groot brons van de door Cobra beïnvloedde Lotti van der Gaag.

De Van Mulukoms begonnen werk te verzamelen van kunstenaars uit hun directe omgeving, zoals Klaas Gubbels en Mark Brusse, en kozen later voor kunstenaars uit andere delen van Nederland en ook uit het buitenland. Waardoor de bezoekers van de aan hun legaat aan Museum Van Bommel Van Dam gewijde tentoonstelling De kunst van het geven ook worden verrast met sterke doeken van Roger Raveel en Yvan Theys.

Het echtpaar had de verzameling eerder aan museum Het Valkhof in Nijmegen aangeboden, dat er om onduidelijke redenen van afzag. Het Venlose museum heeft de 300 werken met dank aanvaard, en met zo’n honderd daaruit een fijne presentatie samengesteld.
Vergeet bij het weggaan dat lieflijke tikje niet. 

De kunst van het geven. Van 9.3 t/m 4.8 in Museum Van Bommel Van Dam in Venlo. vanbommelvandam.nl