In juni begon cultuurhuis de Warande in Turnhout ‘schoorvoetend’ aan een alternatief online programma. Bij de eerste stream logden 1.600 bezoekers in. ‘Het publiek hongert naar cultuur.’ door Emile Hollman

Ze begonnen met een online gesproken programma. “Daar komen doorgaans wat oudere bezoekers op af van wie we dachten dat ze misschien minder snel bereid zouden zijn om terug te komen’, legt An Joseph van de Warande uit. ‘We hebben een literair programma dat we streamen en een filosofisch programma in de vorm van een podcast waarin filosofen deze tijd bespreken. We schrokken enorm van de belangstelling. De eerste versie van Nagedacht is meer dan 1.600 keer beluisterd. We hadden gehoopt op 120 bezoekers, zoveel als er anders in de zaal zouden zitten. Dit is een geval van culturele honger.’ 

Charlotte Van den Broeck leest uit haar boek Waagstukken. foto de Warande

Vervolgens ging de tentoonstelling online, je kunt ronddwalen in de expositie en af en toe op een verdiepend filmpje klikken. Opnieuw werd het Warande-team verrast. Mensen die eerst online keken kwamen daarna ook nog eens live kijken. ‘Dit blijven we zeker doen ook na corona’, verzekert An Joseph. Bijvoorbeeld met de aankomende tentoonstelling van Peter Morrens. 

Aanvankelijk zag ze het helemaal niet zo zitten om online te gaan. ‘Voor mij moet daar geen scherm tussen zitten, ik mis de beleving’. Maar de honger van het publiek werd te groot en dus ontwikkelde het cultuurhuis een serie online programma’s. Vanaf 6 december bijvoorbeeld zullen in totaal negen artiesten elke zondagavond een hartverwarmende artistieke boodschap vanuit de Warande maken van maximaal tien minuten. De titel: Wat u niet ziet. Charlotte Van den Broeck leest voor, Danny Ronaldo van Circus Ronaldo brengt een kerstboodschap, er is een vuuract en kunstenaar Peter Morrens spreekt omringd door zijn werk. 

Ook de artists in residence verbeeldenaar Elena Peeters en performer Adriaan Severijns gooiden de plannen voor hun Festival of Loss om naar onder meer online presentaties. Bij hun eerste interventies interviewden ze mensen bij de coiffeur. 

De Warande heeft een mooie houten zaal, geroemd om de akoestiek. Onder de titel Houtsessies zullen jonge musici (vaak) uit de omgeving mini-concertjes geven die worden gestreamd. 

Klankennest brengt tijdens de kerstvakantie online concertjes in de vorm van avondritueeltjes voor baby’s. Hier werkt de Warande met vijf andere instellingen uit de regio. 

Het bevalt allemaal zo goed dat een deel van het Warande-personeel wordt bijgeschoold in het hanteren van camera’s, live streamen en het opnemen van podcasts. ‘We hebben de intentie om de lijn open te houden’, zegt An Joseph. De Houtsessies bijvoorbeeld zullen blijven, ook nadat het cultuurhuis weer open gaat – hopelijk – op 1 februari. 

warande.be


Dit artikel is onderdeel van &PAPER en valt buiten de verantwoordelijkheid van de ZOUT hoofdredactie.