Vladi
8. Nu Vladimir Poetin in het nieuws is, gaan onze gedachten weer al even terug naar de even briljante als eigenwijze vertaler/uitgever Frans Stapert. De begaafde slavist Stapert kon oneindig boos worden op Poetin, die zijn geliefde Rusland naar de Filistijnen aan het helpen was – waarna hij ten prooi viel aan melancholie. Het enige medicijn daartegen was drank. Wat hem óók weer radeloos maakte. Van al zijn vroegere vrienden uit het café was hij de enige die er niet van af kon blijven. Vlak voor Kerstmis 2002 schoot Stapert zichzelf dood met het jachtgeweer van zijn vader, in de datsja in de bossen bij Grathem. Nu Vladimir Poetin in Nederland is en het diplomatieke mensenrechtenspel wordt gespeeld, denken we aan de door Stapert vertaalde roman Compromissen van Sergej Dovlatov. Zelf kon hij onbedaarlijk lachen om de door Dovlatov beschreven journalistieke mores in het communistische Rusland. Hij kon zich niet voorstellen dat het er bij Nederlandse kranten veel beter aan toe ging. Toen ik het boek had gelezen, wilde ik hem bellen om dat te beamen. Het kwam er niet van. Een paar weken later was Frans Stapert dood.
Maggie
9. Zoals tijdens haar leven al voorspeld, wordt bij de dood van Margaret Thatcher (1925-2013) met overgave gedanst op haar graf. Dat hoort niet, dansen op een graf, maar de enorme woede die in Groot-Brittannië naar boven komt, bewijst dat ze – sorry voor het cliché – de wereld inderdaad heeft veranderd. Wat blijft verbazen, is dat ze als ‘sterke vrouw’ nog steeds een lichtend voorbeeld is. Voor zelfbenoemde ijzeren dames als Neelie Kroes en Rita Verdonk natuurlijk, maar ook voor vrijzinniger politici, zoals Stientje van Veldhoven (D66) en Femke Halsema. Gender gaat boven gedachtegoed, kennelijk.
Vanuit Londen horen we nu dat Maggie ook een menselijke kant had. Ze hield de verjaardagen van haar personeel bij en stuurde warme, begripvolle brieven naar de families van in 1982 tijdens de Falkland Oorlog gesneuvelde soldaten. Voor de jongere generaties: het is een de meeste onzinnigste oorlogen ooit, met als inzet een paar schaars bewoonde schapenhoederseilanden voor de kust van Argentinië. Bijna duizend dode militairen had vormden Thatchers collateral damage om er de verkiezingen mee te winnen – die brieven kwamen daarbij goed van pas. Tijdens de Falkland-crisis sneuvelden 649 Argentijnse en 258 Britse soldaten. Hardnekkige geruchten in Groot-Brittannië zeggen dat het aantal zelfmoorden onder Falkland-veteranen groter is dan het aantal gesneuvelden. Ook in Argentinië zouden honderden ex-soldaten, die leden aan een posttraumatisch stress syndroom, zichzelf van het leven hebben beroofd.
Ontleden
14. Verzekeraars vergoedden in 2011 niet minder dan 53 miljoen (in 2009: 11 miljoen) aan therapieën voor dyslexie, voorheen leesblindheid. Staatssecretaris Dekker vindt dat te veel. Wij ook. We leerden vroeger op de lagere school allemaal lezen, schrijven en ontleden. De een was er beter in dan de ander, maar dat had je met rekenen en aardrijkskunde ook.
Geknipt voor u
17. Vanavond is het langverwachte tv-interview met koningin Máxima en haar gemaal, voor ons op maat geknipt en geplakt door de Rijksvoorlichtingsdienst. Journalisten van dienst zijn ditmaal Mariëlle Tweebeeke, voorwaar een deskundig tv-interviewer, en Rick Nieman, de commerciëlen mogen ook meedoen. Er werd volop nabeschouwd in de media, we zijn alweer vergeten waarover.
Marathon
20. Drie doden en tientallen gewonden bij een aanslag tijdens de marathon van Boston. In Nederland komt de vraag op of de marathon van Enschede dit weekend wel door kan gaan. En of het 42 kilometer lange parcours wel goed genoeg is beveiligd.
Koningslied
21. Het Koningslied wordt natiebreed weggehoond. Het NOS Journaal opent ermee, in een item van ruim 11 minuten. Er moest maar geen tweede poging komen, zegt Paul Schnabel, oud-directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau. We moesten het maar doen met het aloude Wilhelmus, desnoods componeert iemand er voor de gelegenheid een strofe bij. Er melden zich geen kandidaten.