1. Nederlandse theaters raken de komende vier jaar 35 procent van hun inkomsten  kwijt, zo blijkt uit de cijfers van het Fonds Podiumkunsten. Zestig procent van de subsidieaanvragers krijgt geen geld. De zwaarste klappen vallen bij kamermuziek en hedendaagse muziek.

2. Bijna negen van de tien mensen op Facebook gebruiken de sociale netwerken om ex-geliefden in de gaten te houden. Zijn wij even blij dat we niet tot de Zuckerman-volgers horen.

3. “Als je onze toekomstige koning naast een wielrenster ziet staan om haar te laten zien wat voor een mooie tekeningen zijn kinderen tijdens de race hebben gemaakt, dan weet je ongeveer wel in wat voor cultureel klimaat je verkeert”, aldus Nico Dijkshoorn in De Volkskrant.

4. “Sport is een plaag die alles wegvaagt wat met spel te maken heeft”, zegt de Franse architect en hoogleraar esthetica Marc Perelman in zijn boek Barbaric Sport. A Global Plague, “en in de Olympische Spelen komt al het kwaad tezamen.”

5. Maastricht trekt boete in van 220 euro vanwege het op een stoel voor je voordeur zitten. Beste wethouder, neem al die pseudo-agenten van Handhaving hun uniform af en geef ze een echte baan. Misschien gaat Maastricht dan weer lijken op een echte stad.

6.  Kunstenares Tinkebell, bekend van de hamsters en opgezette kat, gaat naakt poseren om aandacht te vragen voor de kinderprostitutie op de Filippijnen. En voor haarzelf, vermoeden we.

8. Premier Rutte wordt volgens steeds meer bronnen in het buitenland niet meer serieus genomen. Nu het binnenland nog.

7. “Wat is uw culturele rendement”, schampert  Le Monde  op de voorpagina over de voorgenomen sluiting door BZ van het Institut Néerlandais in Parijs. De Franse kwaliteitskrant noemt het concept van cultureel rendement “een notie uit het Haagse bureaucratische jargon.” Liberation noemt het instituut “een van de actiefste van de ruim veertig buitenlandse culturele instellingen” in de Franse hoofdstad.

8. “Wat als we nu eens vijf jaar lang in ons land de beslissingen laten nemen door een raad van tweeduizend oma’s. Grootmoeders kijken heel anders tegen alles aan, dus het moet een andere wereld worden”, zegt Antony (die van the Johnsons) bij de release van zijn nieuwe cd Cut the World.

9. De directie van het vliegveld in Edinburgh laat witte doeken hangen over een poster van Picasso’s Femme nue dans un fauteuil uit 1932 nadat reizigers  erover hadden geklaagd. De Scottish National Gallery of Modern Art , waar een Picasso-tentoonstelling is, weigert om de poster met de naakte vrouw te vervangen.

10. Door de crisis is het aantal auto’s in Griekenland met veertig procent afgenomen. De fietsverkoop daarentegen steeg met 25 procent, fabrikanten kunnen de vraag amper bijbenen.

11. Waar bij kunst en cultuur geen geld meer voor is, blijkt in de sport effect te sorteren. Lange termijn investeringen in de infrastructuur leveren Nederland succes op bij op de Olympische Spelen.

12. De sportzomer is nog geen dag voorbij, of de verkiezingscampagne barst los. We hebben nu al heimwee…

13. Trendvoorspeller Li Edelkoort in Zomergasten: We worden kleinschaliger, preutser, romantischer, introverter, creatiever, fantasievoller en minder materialistisch. Familiebedrijven komen terug, we gaan minder uitbesteden en meer zelf maken, lokale industrieën komen terug en de betovering van de marktwerking maakt plaats voor meer bezieling.

14. Nadat de economie in het tweede kwartaal onverwacht met 0,2 procent blijkt te zijn gegroeid, waarschuwt NRC Handelsblad: er geen reden voor optimisme. We bedekken onze kaalgeschoren hoofden met as en wachten deemoedig af.

15.  Raad voor Cultuur is positief over het (afgedwongen) besluit van symfonieorkesten Brabant en Limburg om te fuseren, noemt de geprognotiseerde publieksgroei van zes procent “irreëel” en vindt de beoogde staf van de nieuwe organisatie met 28 voltijdbanen te groot.

16. Paolo Gabriele, de stelende butler van paus Benedictus XVI blijkt geheime documenten verstopt te hebben in de Playstation van zijn zoon. We hebben het altijd al vermoed.

17. Uit de campagne: er moet meer geld beschikbaar komen voor (Olympische) sport.

18. Uit de campagne:  de onder het kabinet Rutte met grote meerderheid aangenomen langstudeerboete moet verdwijnen.

19. Uit de campagne: banken moeten harder worden aangepakt want ze zijn “niet langer het smeermiddel, maar het schuurmiddel van de economie.”

20. Uit de campagne: de horeca moet voortaan gratis water uit de kraan schenken.

21. Uit de campagne: Nederland mag de Europese norm van maximaal drie procent begrotingstekort aan zijn laars lappen, en als we dan van de EU een boete krijgen, betalen we die niet. Kom op zeg!

22. Directeur Eric Kessels van KesselsKramer wijst klanten die vandaag komen en volgende week ‘iets’ willen hebben, af, zegt hij in NRC. “Niet omdat we niet snel willen werken, maar omdat de klant hoogstwaarschijnlijk een chaoot is.”

23. Uit de campagne: we doen niet mee aan het EU-decreet dat kappers anti-slipzolen onder hun schoenen moeten dragen.

24. In de week dat gedupeerde beleggers van World On Line (beursgang in 2000, thumbs up met Nina Brink!) hun geld terug krijgen, staat het aandeel  Facebook met ruim 19 dollar op de helft van de beginkoers van 18 mei.

25. Drie zangeressen van Russische punkband Pussy Riot worden veroordeeld tot twee jaar strafkolonie, een jaar minder dan geëist, wegens heiligschennis, godslastering en het schenden van kerkelijke regels. Hier op kantoor doen we dat elke dag…

26. Woody Allen: “Ik heb goede, slechte en middelmatige films gemaakt, maar een meesterwerk zit er niet tussen. Het ontbreekt me gewoon aan genie. Na twee shots denk ik, op naar de volgende, vanavond is er basketbal op tv.”

27. Kamagurka roemt dichter/tekenaar Lucebert (1924-1994) als inspiratiebron. “Voor mij is Lucebert belangrijker dan Karel Appel.”

28. Uit de campagne: Rutte & Roemer blijven zich onttrekken aan verkiezingsdebatten. Hebben ze geleerd van Geert Wilders, ook in geen velden of wegen te bekennen.

29. In Duitsland reageren recensenten hetzelfde op Het bureau van J.J. Voskuil als indertijd in Nederland. Het is of “grandioos”, of “stofdroog”.

30. In Egypte is de situatie inmiddels genormaliseerd. Drie hoofdredacteuren worden op het matje geroepen omdat hun kranten te kritisch zouden hebben bericht over de nieuwe president Morsi.

31. Economie speelt nog steeds geen rol in Nederlandse verkiezingscampagne. Economen en consumenten, aldus de media, zien nog steeds geen reden voor optimisme.