Dreiging 1
4. Gans de wereld, nou ja, in elke geval de westerse wereld, is in de ban van terrorismedreiging. Iets concreets valt er niet te melden, maar in navolging van de VS sluiten tal van Europese ambassades in Jemen de deuren. Op advies van de veiligheidsdienst NSA, inderdaad, die jongens van de Snowden-files en de wereldwijde telefoontaps. De dreiging komt zowel de twee kemphanen (Obama en Al Qaida-voorman Ayman al-Zawahiri) als ook de NSA zelf goed van pas om hun verbleekte ster weer wat te laten glimmen. De immer glimmende minister Frans Timmermans speelt het spel gedwee mee; hij heeft het al druk genoeg met het (ver)plaatsen van foto’s van zichzelf, handenschuddend met andere groten der aarde, op Facebook.
Zonder handen
11. Neil Young zegt af voor Pukkelpop omdat zijn gitarist Frank Sampredo zijn hand heeft bezeerd. Tom Herremans vindt dat in De Standaard geen sterk excuus: “Toevallig hebben we Neil Young & Crazy Horse onlangs aan het werk gezien in Vorst Nationaal, en los van het feit dat onze oren nog altijd tuiten van de oorverdovende feedback: die Sampredo is niet bepaald een virtuoos. Er zijn gitaristen die zijn licks zonder handen kunnen spelen.”
Flits!
12. Hij is niet de eerste die er een punt van maakt, vele artiesten gingen hem voor in het bashen van de leeghoofden die tijdens een optreden van begin tot eind met de iPhone boven hun hoofd staan te fotograferen. Het is bijna zo achterlijk als alle liedjes uit volle borst mee schreeuwen. Tijdens het eerste van twee verrassingsoptredens in Paradiso in Amsterdam laat Prince iedereen uit de zaal verwijderen die foto’s of filmpjes heeft opgenomen.
Jaloezie
14. Hoe actiever jongeren op Facebook zijn, hoe ongelukkiger, aldus een Amerikaans/Vlaams onderzoek. Proefpersonen blijken aan het eind van de proefperiode ongelukkiger dan aan het begin. De onderzoekers vermoeden dat gebrek aan beweging en jaloezie debet zijn aan de malheur.
Bij Jort
15. Nederland blijft in recessie, terwijl rest van de Eurozone langzaam opkrabbelt. Het CPB stelt voorspellingen voor 2014 naar beneden bij. Premier Rutte is, zoals gebruikelijk, in geen velden of wegen te bekennen. Misschien bij Jort Kelder, voor een adviesje?
Hyperloop
16. Elon Musk, baas van de plots zo succesvolle Tesla, fabrikant van elektrische auto’s, presenteert de hyperloop, een netwerk van luchtledige buizen waardoor auto’s met een snelheid van 1100 kilometer van A naar B worden gekatapulteerd. De bouw van een hyperloop kost zes miljard dollar. Musk biedt het concept gratis aan voor uitvoering, hij heeft het zelf te druk met andere dingen.
Schoonhoven 1
17. De in maart uit Museum van Bommel van Dam in Venlo gestolen reliëfs van Jan Schoonhoven (1914-1999) zijn terecht. Samen met een kunsthandelaar levert een man, die zegt niet de dader te zijn, twee van de drie werken in een plastic zak van Dirk van den Broek af bij de politie in Amsterdam. Een derde werk had hij eerder aangeboden bij Sotheby’s. De werken, verzekerd voor 1,1 miljoen euro, zijn inmiddels eigendom van de verzekering. De vorige eigenaar, verzamelaar Theo Manders, toont zich verheugd over het nieuws, maar vraagt zich af of hij en zijn vrouw de confrontatie met de gestolen werken wel weer aankunnen.
Frieten
20. De comeback van de frietautomaat in een Brusselse supermarkt begint weinig succesvol. Na drie dagen hangt er een bordje op: ‘Buiten werking. Frietvoorraad uitgeput.’ Een leugentje om bestwil: het apparaat is gewoon stuk. Vanwege de techniek wellicht: na het inwerpen van 2,50 euro werpt het apparaat diepgevroren frieten in de permanent kokende olie, en voegt dan mayo, ketchup, zout en een vorkje toe. De kritiek was vanaf het begin vernietigend. Er kwamen geen Vlaamse frieten uit, maar French fries, een doodzonde uiteraard, en ze smaakten ook nog naar het karton van de verpakking. De leverancier had, kortom, beter moeten weten: cultureel erfgoed haal je niet uit een instant-automaat.
Schoonhoven 2
21. De nog ontbrekende gestolen Schoonhoven blijkt dit voorjaar bij Sotheby’s te zijn geveild, ondanks een waarschuwing van het eveneens in Londen gevestigde Art Loss Register. De dieven hadden de titel van het uit 1969 stammende werk R69-32 veranderd in R69-39. Directeur Rick Vercauteren van het beroofde Museum van Bommel van Dam spreekt van “de flater van de eeuw”. De gestolen werken blijven eigendom van de verzekeraar, verzamelaar Theo Manders hoeft ze niet meer terug. De verkoopprijs van R69-32 lag met 214.000 euro onder de verzekerde waarde van de drie werken. Die bedroeg 1,1 miljoen.
Dreiging 2
22. Op – uiteraard – die van de VS en Groot Brittannië na zijn alle Westerse ambassades in Jemen weer open. De terreurdreiging is voorbij, we halen opgelucht adem.
Persvrijheid
23. De Russische regering spreekt Groot Brittannië bestraffend toe over het negeren van de persvrijheid en de mensrechten, nadat in opdracht van premier Cameron op de redactie van The Guardian harde schijven zijn vernietigd met informatie van de Snowden-files. In Nederland is het politieke debat over de inlichtingendiensten uitgesteld tot na het zomerreces. Wij houden ons liever bezig met het vertrouwen van de consumenten in de economie.
Sugarpova
24. De hoogpolige Russische tennisnimf Maria Sharapova heeft in een spoedeisende procedure geëist haar naam gedurende de US Open te mogen veranderen in Sugarpova. Ze wil een andere naam om zo reclame te kunnen maken voor haar snoeplijn. De verkoop van haar uit kauwgom en zuigballen bestaande assortiment gaat slecht.