Jet
3. Minister Jet Bussemaker (Cultuur) maakt de gevolgen bekend van de ingrepen onder Rutte I in het Nederlandse cultuurstelsel. 41 cultuurinstellingen die sinds vorig jaar geen subsidie meer kregen, gaven er de brui aan. Bij de afvallers zaten het Huis van Bourgondië (theater) en Danshuis Station Zuid. 132 niet langer gesubsidieerde instellingen gingen op eigen kracht verder. De verwachting is dat hier de komende jaren nog klappen gaan vallen, omdat na de verkiezingen van maart ook gemeenten bezuinigingen gaan doorvoeren.
Wim
6. Senioren Partij Maastricht vraagt het stadsbestuur om opheldering over de impasse bij poppodium Muziekgieterij. Het bestuur van Muziekgieterij/festival Bruis is opgestapt na een aanhoudend meningsverschil met directeur Wim Smeets. Volgens het bestuur laat Smeets “zijn eigen belangen prevaleren boven die van de stichtingen.” Ook zou hij de professionele kwaliteiten ontberen om de toekomst van het poppodium vorm te geven.
Adolf
8. De digitale versie van Mein Kampf is in Groot-Brittannië een bestseller. Het uit gevangenisnotities uit 1924 ontstane gedachtegoed van Adolf Hitler prijkt bovenaan de e-book lijstjes van Amazon en iTunes. De papieren versie haalde in Groot-Brittannië nooit hoge cijfers. Stiekem bestellen via internet blijkt wel te werken. In Nederland is Mein Kampf verboden.
Victor
9. Victor Spirescu, de eerste Roemeense immigrant die sinds de openstelling van de EU-grenzen Engeland binnenkwam, wordt door zijn baas ontslagen. Als nationale bekendheid werd hij zo door de media in beslag genomen, dat hij niet aan werken toekwam. Na anderhalve week in het land van aankomst is Engelands bekendste autowasser aangewezen op een uitkering.
Michiel
10. “De enige ‘mooie’ televisie van de avond was te zien in Close Up, dat een Britse documentaire over fotografe Robyn Beeche vertoonde”, schrijft Michiel Krielaars, chef boeken van NRC Handelsblad, als vervanger van vaste tv-recensent Hans Beerekamp. “Het was een van de schaarse hoogtepunten van een week tv kijken, een week die zo hoopvol begon. Nu maar weer lekker zeven jaar boeken lezen.”
Franciscus
11. Met de benoeming tot kardinaal van de 55-jarige bisschop Chibly Langlois uit Haïti maakt paus Franciscus I vaart met de verjonging van de rooms-katholieke kerk.
Reiziger
13. Om het wachten te verzachten, knapt de NS 25 kleinere stations in Nederland op. Uit onderzoek is gebleken dat wachten op vertraagde treinen op kleine stations tot drie keer langer voelt dan elders. Architecten, kunstenaars en ontwerpers doen hun best om te verbloemen dat de spoorwegen de ambitie om op tijd te zijn, hebben opgegeven.
Geert
15. Kiesgerechtigde Limburgers vertonen stemgedrag dat duidelijk eurokritischer is dan dat van de rest van de Nederlanders, kopt dagblad De Limburger op basis van een IPSOS-onderzoek. IPSOS zelf trekt een andere conclusie: “Limburgers zijn niet eurosceptischer dan de rest van de Nederlanders.”
Felix
16. The Broken Circle Breakdown van Felix van Groeningen heeft de Oscarnominatie binnen. De nationale filmsector vraagt onmiddellijk meer ondersteuning van de overheid, vanwege het toenemende economische en publicitaire belang van de Vlaamse cinema. Twee jaar geleden geraakte Rundskop bij de Acadamy Awards ook al bij de beste vijf buitenlandse filmproducties.
Koos
19. Plagiaat! Fotograaf Koos Breukel beschuldigt Iris van Dongen dat ze in haar staatsieportret van koning Willem Alexander zijn fotoportret uit 2013 wel heel minutieus heeft nageschilderd. Wij vonden de foto van Breukel belachelijk veel op het origineel lijken.
Rense
20. Stop met de kinderbijslag, is de verborgen boodschap van het proefschrift van Rense Nieuwenhuis. Het laatste restant van de verzuiling is slecht voor de economie (moeders zijn traag met het zoeken naar werk), terwijl de rest van de samenleving voor de kosten opdraait. Om precies te zijn: 20.000 euro voor zo’n dreinend en jengelend kreng. Oeps, nu staat het er toch nog!
Roman
23. Roman Polanski bij de premiere van zijn jongste film Venus in Furs: “Ik maak mijn films niet alleen, ik zet ze in elkaar. Ik ben de loodgieter.”
Maarten
27. Uit een niet-representatief onderzoek van Zuiderlucht blijkt er niemand te zijn die iemand kent die Maarten van Rossem leuk vindt.