Gitaar

1. Bono Vox herstelt maar moeizaam van de breuken in oogkas, schouder en elleboog na een val met de fiets, afgelopen november in Central Park in New York, zo meldt de zanger met de gele zonnebril zelf op internet. “Het is nog onduidelijk of ik ooit nog gitaar kan spelen”, zegt hij. Zijn collega’s van U2 laten op dezelfde site alvast weten “dat zij noch de Westerse beschaving daarvan afhankelijk zijn.”

Worstelen

2. Rutger Boots, de rolstoeler die model stond voor verteller/armworstelaar Fransje Hermans in de roman Joe Speedboot is overleden. Volgens schrijver Tommy Wieringa was het niet alleen de introductie van Rutger/Fransje die de energie bij het schrijven van het boek kanaliseerde. Het kwam pas echt goed op papier toen Wieringa besloot met vulpen te gaan schrijven – die andere vorm van eenarmig worstelen.

Mozes

3. Na Egypte en Marokko doen ook de Verenigde Arabische Emiraten de film Exodus: Gods and Kings in de ban. De film van Ridley Scott zou “religieuze en historische fouten” bevatten Volgens de film werd de splijting van de Rode Zee door Mozes – man met staf, maar zonder mijter – niet veroorzaakt door een wonder, maar door een aardbeving. Humorloze man, die Scott. En fijn dat de muzelmannen zich zorgen maken over een door joden bedachte religieuze held.

Oud

4. Schrijver Ernest van der Kwast (33) droomt er stiekem van om oud te zijn en alleen te schrijven. “Dat lijkt me mooi, om eindelijk grijze haren te krijgen en niet zoveel op te hoeven staan van mijn stoel.”

MH17

5. Na een half jaar de slachtofferrol te hebben uitgevent, begint Nederland na te denken over de vraag of de MH17 wel boven Oekraïne had mógen vliegen. Diplomaten en geheime diensten wisten van de risico’s vanwege het oorlogsgevaar, maar deden er niks mee.

Pegida

6. Nadat Angela Merkel zich in haar Nieuwjaarsrede (“er zit kou in de harten van de betogers, en haat”) afzet tegen de anti-islamiseringsbeweging Pegida, sluiten honderd prominente Duitsers zich daarbij aan – op de voorpagina van boulevardblad Bild nog wel.

Charlie Hebdo

7. “Laten we dat doen wat de daders het minst welgevallig is en de slachtoffers het meest zou bevallen: laten we vrij blijven.” Navid Kermani, Iraans-Duitse schrijver.

Charlie Regenboog

9. “Ik weet niet of het u opvalt, maar de mensen die vandaag Charlie zijn, waren de Regenboogpieten van gisteren”, aldus Peter Buwalda. Kon hij maar tekenen als Stéphane – Allah hebbe zijn ziel – Charbonnier.

Charlie Tweet

10. Minuut stilte voor de slachtoffers van de aanval op Charlie Hebdo wordt op veel Franse scholen verstoord of slechts met grote moeite gehandhaafd. Sommige scholen zien af van herdenking, uit angst voor problemen. Volgens het ministerie van Onderwijs zou het om zeventig van de 64.000 scholen gaan. Berichten op Twitter en Facebook duiden op een veelvoud.

Charlie Karen

11. “Onderzoeken door psychiaters en door de CIA hebben aangetoond dat van de bij de aanslagen van 9/11 betrokken terroristen slechts twintig procent een godsdienstige opvoeding kreeg. De grote meerderheid was ongelovig, recent bekeerd of had zichzelf de islam aangeleerd. Een van de onderzoekers kwam tot de conclusie dat niet de islam het probleem was, maar het gebrek aan kennis van de islam.” Dixit godsdiensthistorica Karen Armstrong.

Charlie Frans

12. Hadden die moslims maar een paus als Franciscus. Zag de wereld er heel anders uit.

Charlie Hassan

13. De Libanese Hezbollah-leider Hassan Nasrallah haalt in een videotoespraak fel uit naar de takfiri, “zij die andere moslims tot afvalligen verklaren”. Hij schaart zich achter een opinie die in Arabische wereld meer klinkt: de Mohammed-cartoons zijn afkeurenswaardig, maar dat zijn de moorden in Parijs ook.

Charlie Aap

14. Beledigende en racistische uitspraken op sociale media lijden steeds vaker tot ontslag op staande voet. Zoals voor die beveiliger die naar aanleiding van de ebola-uitbraak opriep om “die zwarte apen daar lekker te laten creperen.” Een collega-beveiliger (mooi vak trouwens, beveiliging) riep op tot een brandbommendag tegen moskeeën”. Om nieuwe omzet voor zijn baas te genereren?

Charlie Cameron

15. De Britse premier Charlie Cameron wil Whatsapp verbieden omdat je via die dienst versleutelde berichten kunt versturen en ontvangen. Hij vindt dat we na de aanslagen in Parijs geen communicatie meer kunnen toestaan die de overheid niet kan ‘uitlezen’. Cameron liep op de eerste rij bij de Mars voor het Vrije Woord in Parijs.

Charlie Rutte

16. “Vrijheid is er ook voor vlijmscherpe en onwelgevallige kritiek.” Toen premier Rutte dat vorige week zei op de Dam in Amsterdam tijdens zijn aanhankelijkheidsverklaring aan het Vrije Woord, waren we bíjna vergeten dat op 30 april 2013 twee demonstranten werden gearresteerd wegens het dragen van borden met teksten als ‘Ik ben geen onderdaan’ en ‘Geen monarchie maar democratie.’

Charlie Profeet

17. Borden met de cover van Charlie Hebdo en de tekst ‘Vrijheid Overwint Altijd’ worden niet geaccepteerd op NS-stations. Omwille van de veiligheid hebben mediabedrijven besloten de Profeet niet te willen afbeelden. De initiatiefnemers, de jongerenafdelingen van VVD, PvdA en GroenLinks, vinden dat ze hebben gebogen voor terrorisme.

Charlie Alaaf

18. ‘Helft Limburgers mijdt carnaval als de pest’, aldus onderzoek. Wij vinden dat niet gek, het zijn er eigenlijk best wel weinig. Moeten we ons geen zorgen maken over de andere helft?

Charlie Piketty

20. Joepie, nog een onderzoek, van Oxfam. In 2016 zal één procent van de wereld net zo veel bezitten als de andere 99 procent. O, wat zijn de Piketty-criticasters ineens stil?

Charlie van Rey

21. Jos van Rey, oud-wethouder te R., komt niet opdagen tijdens de eerste dag van het ‘corruptieproces’ tegen hem. Geen tijd, legt hij in een niet getapt telefoontje met Fred Teeven uit, ik moet vandaag verkiezingspalen plaatsen.

Charlie Dekker

22. Zittenblijven is te duur, dus daar gaan we mee stoppen, zegt staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs. O waren we nog maar één keer jong.

Charlie Drone

26. CNN en de New York Times onderzoeken hoe drones kunnen worden ingezet bij nieuwsgaring en verslaggeving. Als ze maar niet gaan botsen met de Amazon-drones die binnenkort levensmiddelen aan huis gaan bezorgen.

Charlie ZL

27. Goed plan trouwens, die journalistieke drones. Zuiderlucht buigt er zich nu ook over. Met als motto “dan liever de lucht in!’