1. De partijen die de afgelopen decennia miljoenen verdienden aan de bouw van kantoren hebben een plan bedacht om al die veelal leegstaande panden weer te slopen. “Minder leegstand is in ieders belang”, aldus een van de opstellers, hoogleraar Hans de Jonge.
2. Terwijl de projectontwikkelaars met subsidie leegstaande gebouwen gaan slopen, mogen in Utrecht afgestudeerden een jaar langer in hun studentenflat blijven wonen. Oorzaak: woningnood.
3. Het concertpodium van de Muziekgieterij in Maastricht wordt gehuisvest in de Timmerfabriek. Er is plaats voor z’n 500 bezoekers. Op termijn krijgen ook filmhuis Lumière en Toneelgroep Maastricht onderdak in de cultuurtempel in wording.
4. De onderdoorgang van het Rijksmuseum in Amsterdam zal na de verbouwing weer opengaan voor fietsers. Na zes maanden is er een evaluatie. Als er te veel ongelukken gebeuren, gaat de doorgang alsnog dicht. Er is dus nog hoop.
5. Lopend over straat in Oud-Zuid / waar de wereld heel klein is / weet ik: nu is Gerrit stervende / en raakt de poëzie / haar liefdevolle strenge leermeester kwijt. / De straat gaat door. / Het weer speelt mooi, / maar onweer dreigt / en het hart doet pijn. Aldus dichtte Remco Campert over Gerrit Komrij (1944 – 2012).
7. Arjen Peters (in De Volkskrant) en Tom Lanoye (in NRC Handelsblad) schrijven in hun necrologie van Gerrit Komrij dat het boekenbal van 13 maart zijn laatste openbare optreden was. De werkelijkheid wil dat een uiterst broze, maar goed geluimde Komrij op 25 maart nog een lezing hield in Centre Céramique in Maastricht.
6. Jan Boelen, Louise Schouwenberg en Joost Grootens stappen op als leiding van de mastersafdeling van de Design Academy in Eindhoven. Het drietal klaagt over een bureaucratisch onderwijssysteem waarin vakinhoudelijk personeel geen enkele bevoegdheid heeft.
8. Beter laat dan nooit krijgen we de jaarlijkse Elsevier top-100 voor beeldend kunstenaars onder ogen. Je kunt er verder niets mee, en de criteria zijn nogal eh… lukraak, maar wie het tóch wil weten: Jan Dibbets staat op 7, Rik Meijers op 35, de dit jaar overleden Ger Lataster op 49, Jeroen van Bergen op 68, Suchan Kinoshita op 83 en Fons Haagmans op 91.
9. Niet dat we ze begonnen te missen, maar de Rolling Stones zijn weer aan het repeteren. Keith Richard blijkt niet uit een boom te zijn gevallen of een beroerte te hebben gehad, getuige zijn bevestiging bij de BBC van de hernieuwde ambities van de band. “We hebben een idee en een paar keer gerepeteerd. Dat voelde goed.”
10. Waarom is Marcel Gelauff nog steeds niet ontslagen, vraagt wetenschapper Vincent Icke zich af in NRC Handelsblad. Gelauff, hoofdredacteur van het NOS Journaal, had zich na een aantal recente blunders verdedigd met de woorden: “Het is mijn opinie dat feiten niet bestaan.” Is het nu een feit of onze mening dat het NOS Journaal wordt geleid door een schertsfiguur?
11. Grootgrutter Jan van den Broek laat in de Keukenhof een museum bouwen, het Lisser Art Museum, naar een ontwerp van Arie Korbee. Er komen jonge kunstenaars en muzikanten aan bod, de entree zal gratis zijn.
12. Een dag voor de deadline blijken de symfonische orkesten HBO en het LSO een akkoord te hebben over een fusie. Er komt een ‘orkestvoorziening’ met twee ensembles en twee vestigingsplaatsen. We hebben het even opgezocht. Van Dale vindt dit geen fusie maar een truc.
13. Bestuursvoorzitter Anne Mieke Eggenkamp van de Design Academy snapt niet dat de leiding van de mastersafdeling is opgestapt. Er komen onderwijskundigen die het curriculum komen stroomlijnen, zegt ze, plus een strakkere sturing “zodat je creatieve mensen de ruimte kunt geven om te doen waar ze goed in zijn.” Inderdaad stom, dat Boelen, Schouwenberg en Grootens dat niet hebben begrepen.
14. Iedereen zijn eigen glossy, dan kunnen wij niet achter blijven, moet Diederik Samson hebben gedacht. En dus komt nu ook de PvdA met zo’n geurend glibberding. Alweer een partij om af te strepen voor 12 september.
15. Terwijl de Tweede Kamer met reces is en u aan een Zuid-Europees strand via een niet te stoppen reeks tweets en sms’jes wordt geïnformeerd over het beroerde weer in het vaderland, besluit de demissionaire minister van Buitenlandse zaken (hoe heette die man ook alweer?) het Institut Néerlandais, zijn enige culturele centrum, te sluiten.
16. De samensmelting van HBO en LSO gaat wellicht dertig muzikanten hun baan kosten. In de nieuwe constructie is naar verluidt plaats voor 110 orkestleden, tegen 140 nu. Als die dertig nu eens een eigen orkest begonnen…
17. Directeur Wim Pijbes van het Rijksmuseum krijgt symbolisch de sleutel na een verbouwing van, ja hoeveel jaar nu ook alweer? Zo’n 10.000 kunstwerken gaan de komende maanden terug op zaal, in april 2013 gaat het museum weer open voor publiek.
18. In de aanloop naar The Dark Knight Rises, de derde Batman-film van Christopher Nolan, kunnen fans niet meer reageren op recensenten via de site Rotten Tomatoes. Dit vanwege de hate mail richting critici die het hebben gewaagd kritische kanttekeningen te plaatsen. Een goed idee voor andere sites: niet langer toegankelijk voor anonieme reaguurders.
19. The Stolz Quartet geeft in De Melkweg in Amsterdam de bezoekers rode en groene petjes om tijdens het optreden gevoelens van goed- of afkeuring te laten zien. Een van de gespeelde stukken heet Exil in Halbe. Publiek en muzikanten zijn na afloop enthousiast.
20. De op de bad guy Bane uit The Dark Knight Rises lijkende 24-jarige masterstudent James Holmes zorgt in het Amerikaanse stadje Aurora voor een bloedbad tijdens een premièrevoorstelling. De balans: twaalf doden en zestig gewonden, onder wie veel kinderen.
21. Renée Steenbergen in NRC Handelsblad over de paradox in de overheidsbezuiniging in de cultuursector, waar meer bemoeienis met de bedrijfsvoering van kunstinstellingen gepaard gaat met minder geldelijke steun. “Men zegt de sector ruimte te willen geven voor ondernemen, maar legt nieuwe regels en eisen op.”
22. De Volkskrant publiceert een vier pagina’s tellend interview met rapper Gers Pardoel, bij wiens muziek naar verluidt zelfs oma’s uit hun dak gaan. En wat zegt deze Bach van de Lage Landen? “Ik denk dat er maar weinig mensen zijn die mijn muziek niet leuk vinden.” Gekkie! Wij denken dat er weinig mensen zijn die het geen tinnef vinden.
23. Levensles van diezelfde Gers Pardoel, in hetzelfde interview: “Uiteindelijk zijn we hier om ons voort te planten.”
24. Facebook haalt cover met blote vrouw van De Groene Amsterdammer van het net. Het weekblad herplaatst de foto met een sticker over de intieme delen en de toevoeging: “Dit mag niet van Facebook.” Vorig jaar weerde Facebook de cd-hoes van Nevermind van Nirvana, met een zwemmende blote baby.
24. Met een recette van 160 miljoen euro is The Dark Knight Rises in de VS in het eerste weekend na de première de op twee na succesvolste film ooit.
25. De Russische bas-bariton Jevgeni Nikitin zal niet zingen in de Wagner-opera Der fliegende Holländer tijdens de Bayreuther Festspiele. Nikitin, ooit drummer en zanger in een Russische heavy metalband, had ooit tattoos van een hakenkruis op zijn borst. Nikitin tegen de ZDF: “Als je jong bent, doe je gekke dingen.”
26. Sterarchitect Santiago Calatrava, bekend van de gesneefde campus in Maastricht, heeft voor zijn Stad voor Kunst en Wetenschappen in Valencia in vijftien jaar 94 miljoen euro aan honorarium ontvangen. Volgens zijn advocaat is dat voor een project van deze omvang “bescheiden”. Het megalomane complex kostte 1,1 miljard euro, na aanvankelijk begroot te zijn op 300 miljoen. De provincie Valencia Stad is inmiddels vrijwel failliet.
27. De film Oorlogsgeheimen, naar het boek van kinderboekenschrijver Jacques Vriens, krijgt vier ton subsidie van het Nederlandse Filmfonds. Het verhaal speelt zich af in Zuid-Limburg, de opnames beginnen in 2013.
28. De rivaliserende postacademische opleidingen Rijksakademie en De Ateliers in Amsterdam gaan fuseren. Voor zestig studenten krijgt de fusie-instelling tot 2016 per jaar 1,5 miljoen (was: 4,3 miljoen) euro van het Rijk. Het Mondriaan Fonds gaat er tot 2015 in totaal 24 werkplekken financieren à 50.000 euro per jaar.
29. Het al in zijn voortbestaan bedreigde, dit voorjaar geopende filminstituut Eye heeft inmiddels zijn 100.000e bezoeker geturfd. Zowel de openingsexpositie als een tentoonstelling over Stanley Kubrick trok veel bekijks.
30. Het Italiaanse modehuis Valentino is voor zo’n 700 miljoen euro overgenomen door de koninklijke familie van Qatar. Het emiraat heeft al belangen in Harrods, Tiffany & Co en Louis Vuitton. Geruchten dat de emirs onder hun djaballahs ultra-hip gaan gekleed, krijgen we niet bevestigd.
31. We proosten op een nieuwe versie van Hemingway’s semi-autobiografische roman Farewell to Arms (1929), met daarin alle alternatieve eindes die de auteur ooit in petto had. De uitgever wil dat er meer aandacht komt voor de schrijver Hemingway, en minder voor de drinker.