Alex

3. Het kabinet investeert vijftig miljoen euro extra in de armoede in Afrika, om zo bootvluchtelingen uit dat continent tegen te houden, en steekt bijna zestig miljoen in het opknappen van de privé-huisvesting van koning Alex en zijn gezin.

Novak

6. Tennisser Novak Djokovic en voetballer Andrea Pirlo huilen na verloren finales. Dat het geen gewoonte wordt. Een winnaar huilt. Een verliezer niet.

Jermaine

8. Syrië-strijder Jermaine Walters is, naar verluidt, gesneuveld en onderweg naar Allah. Zijn broer Jason zegt dat het goed is zo: “Jermaine heeft een aantal onbegrijpelijke en moreel weerzinwekkende keuzes gemaakt, besloten zich aan te sluiten bij een groep die het kwaad van de wereld vertegenwoordigt”, aldus Jason op Facebook.

James

19. James Salter, de schrijver die met één zin je hart kon breken, is overleden. “De schoonheid leeft, het andere sterft en alles is onzin behalve eer, liefde en het weinige dat het hart weet.”

Mark

23. Premier Rutte geeft toe te stellig te zijn geweest over de verbouwingkosten van huis Ten Bosch, het onderkomen van Willem Alexander en zijn gezin. De eerste fase gaat geen 35 miljoen, maar 41,5 miljoen euro kosten. Door het project in één keer af te werken, wordt de eindprijs goedkoper, 59 in plaats van 73,5 miljoen, belooft de premier. Duurder, en tóch goedkoper.

Christine

1. Christine Lagarde, directeur van het Internationaal Monetaire Fonds, vindt dat de Grieken het nu zelf moeten doen. Lagarde zelf heeft een salaris van een half miljoen dollar per jaar. Belastingvrij.

Mark 2

6. Premier Rutte zegt “ongelooflijk kwaad” te zijn over het referendum en eist dat de Grieken nu niet met “een flutverhaal” moeten komen.

Robert

7. Een NPS-verslaggever met geheugenverlies zegt tegen Robert Gesink verbaasd te zijn dat de wielrenner de kasseienetappe in de Tour de France zo goed is doorgekomen. Gesink: “Ik ben ook best een goede renner, hoor.”

Jet

8. In een commentaar over haar strategische agenda voor de toekomst beschuldigt NRC Handelsblad onderwijsminister Jet Bussemaker van idealisme. Kinderen van rijke ouders die het geld voor hun studiebeurs oppotten om te sparen voor later of er mee te speculeren, worden in hetzelfde commentaar geprezen voor hun modern ondernemerschap.

Jeroen

9. Het aantal vrouwen dat wordt uitgenodigd in talkshows van publieke omroepen (Jinek, Pauw, DWDD, RTL Late Night) daalt. Volgens de makers omdat vrouwen nog steeds zwaar ondervertegenwoordigd zijn in het maatschappelijk leven: een op de elf is bestuurder, een op de zes hoogleraar. Alleen op de redactie van Pauw ligt het anders: daar is driekwart vrouw. Vanwege de macho presentator misschien?

Angela

10. “Merkel geeft geen leiding. Ze modereert een resultaat bij elkaar. We hebben daar aanvankelijk om gelachen, maar het is zeer succesvol”, zegt Peter Radunski, haar voormalige adviseur, bij het verschijnen van zijn memoires.

Drazen

11. “Vóór de oorlog leefden we allemaal samen – moslims, Serviërs, Kroaten. Ik zou willen dat iemand me kon uitleggen wat er is gebeurd, zodat ik het begreep”, zegt Drazen Erdemovic, lid van de Bosnisch-Servische eenheid die op 11 juli 1995 zo’n 1200 jonge Bosnische moslims executeerde.

Mark 3

13. Premier Rutte geeft toe te stellig te zijn geweest met zijn verkiezingsbelofte ‘geen euro meer naar de Grieken’, nu de EU alsnog negentig miljard vrijmaakt voor Griekenland.

Micheil

14. Voormalig president Micheil Saakasjvili van Georgië ontslaat als gouverneur van de Oekraïnse havenstad Odessa de helft van de ambtenaren. Saakasjvili is benoemd om de enorme corruptie te bestrijden, iets waartoe president Porosjenko geen enkele landgenoot in staat acht.

Gerhard & Georg

16. De Duitse kunstenaar Georg Baselitz wil al zijn schilderijen terug die hij aan Duitse musea in bruikleen heeft gegeven nu Duitsland een wet wil invoeren die uitvoer aan kunstwerken aan banden legt. Gerhard Richter overweegt dezelfde actie.

G & G 2

19. De Duitse regering haalt bakzeil en versoepelt de wet over de export van kunstwerken.

Anton

26. Altijd gedacht dat in Griekenland onze democratie is ontstaan? Fout, zegt classicus Anton van Hooff. De ideeën mogen er vandaan komen, de wortels van ons democratisch systeem liggen in de zelfbesturende steden van de middeleeuwen.

Alex 2

27. Wat wél van de oude Grieken stamt, is de benoembaarheid van alle burgers in alle staatsfuncties. Dat staat ook in de Nederlandse grondwet (artikel 3), hetgeen de erfelijke monarchie van de Oranjes onconstitutioneel maakt. Onze koningin, die nooit officieel inburgerde, én onze koning, die onrechtmatig op zijn post zit, vervullen illegaal hun rijk gedoteerde functie. Griekse toestanden!