Ex-Ziggy

2. David Bowie heeft weer eens een plaat gemaakt. En dat zullen we weten. Het ding heeft kraak noch smaak, zoals eigenlijk al zijn platen na Let’s Dance. Het is weer eens de mythe die de kassa’s moet laten rinkelen. Van een creatieve kameleon is de man die ooit op de aarde viel verworden tot een marketingproduct. Ietwat meewarig bekijken we zijn nieuwe clip met Tilda Swinton waarin hij een soort pastiche van zichzelf maakt. De man die zó graag ergens bij wilde horen dat hij nergens bij hoorde – en daar zijn handelsmerk van maakte. Noem het briljant, noem het pathetisch. We laten The Next Day voor wat die is en trekken ons terug in de dagen van weleer, met de mooie Bowie-songs die daarbij horen.

Kasbeheer

7. Soms ruiken we tot in onze toch okselfrisse burelen het angstzweet der accountants. De premiumleasers met hun niet te onderdrukken dedain voor de losers die samen de rest van de samenleving vormen, gaan langzaam maar zeker voor de bijl. Neem Marco Noorlander. Op 31 mei 2011 zette hij zijn handtekening onder het jaarverslag van woningcorporatie Vestia. Nu weten we dat hij toen het doodvonnis tekende over zijn eigen loopbaan. De slimmerd had niet opgemerkt dat de kasbeheerder van Vestia niet zozeer de kas beheerde, maar vooral met derivaten speculeerde. Vanuit een portefeuille die soms wel 23 miljard euro besloeg. Tot de eurocrisis kwam en de rente daalde. Noorlanders handtekening bleek ineens geen stuiver meer waard. Nog minder zelfs. Uiteindelijk moest Vestia gered worden met twee miljard euro van de zustercorporaties. Geld van de gemeenschap, van u en ik en die andere zestien miljoen losers.

Chris Hughes

9. Chris Hughes was ooit het maatje van Mark Zuckerberg, hetgeen hem bij de beursgang van Facebook naar een geschat vermogen van 600 miljoen dollar tilde. Hughes (30) staat te boek als de meest idealistische van de Facebook-boys. Naar verluidt was hij de enige die boeken las en zich wel eens douchte. In tegenstelling tot zijn maatjes maakte hij Harvard wél af (magna cum laude in geschiedenis en literatuur) en stapte daarna in een aantal niet echt geslaagde internetprojecten. Nu heeft hij het noodlijdende tijdschrift The New Republic gekocht en is hij “geobsedeerd door de vraag hoe serieuze journalistiek zal overleven in het digitale tijdperk. Als mensen deze vorm van journalistiek niet meer ondersteunen, heb ik het gevoel dat onze beschaving in verval is en onze democratie niet kan bloeien.” Waarvan akte. De entree van Hughes liet zich gelden. De oplage, ooit 100.000 maar inmiddels gedaald naar 39.000, steeg naar 45.000. En nadat de nieuwe eigenaar de paywall had afgebroken, trok de site zomaar drie miljoen unieke bezoekers. Heeft iemand een gsm-nummer van Chris Hughes misschien?

Onder professoren

10. Na Vevilia Jarlskog, Londa Schiebinger, Carol Gilligan en Fatou Bensouda, allen gelouterde en gelauwerde hoogleraren aan gerenommeerde instituten, krijgt nu tweevoudig winnares van de US-open Kim Clijsters een eredoctoraat aan de Vrije Universiteit Brussel. De reactie van de inmiddels met tennis gestopte Kimmeke tijdens Reyers Laat: “Het is mijn eerste diploma.”

Kleutertje Luister

11. Nu anchorwoman Sacha de Boer weggaat bij Kleutertje Luister, voorheen het NOS Journaal, draait de geruchten arrousel volop. Wordt het Astrid, Suzanne, Marcia of misschien wel Annechien? Onze postbode riep laatst dat ze in Hilversum eerst maar eens moeten nadenken over een nieuwe hoofdredacteur voor wat vroeger Het Journaal was. Wij, die om acht uur al lang niet meer afstemmen op de NOS, gaven de man een kop koffie met appelgebak en deden er verder het zwijgen toe.

Scherp

13. Foto met de nieuwbakken paus die zelf zijn hotelrekening betaalt, gaat de wereld over. Deze Franciscus is zó eenvoudig dat hij zijn batterij spindoctors vanaf dag 1 op scherp heeft staan.

Merk

15. Leermomenten volop, deze week. Zo moesten we heel diep nadenken bij de mededeling dat de publieke omroep een merk is. Laten wij nu altijd gedacht hebben dat de publieke omroep vanuit zijn hoedanigheid als publieke omroep nou net géén merk hoeft te zijn. Zitten we er tóch naast. Maar goed, het is een leermoment, dus letten we goed op wat NPO-directeur Hagoort bedoelt. Hij wil dat de Nederlandse Publieke Omroep (budget 800 miljoen) zich gaat mengen in de strijd met merken als Apple en Google. En daarom gaat Nederland1 voortaan NPO1 heten, Nederland 2 wordt NPO2 en Nederland 3…. enfin. We snappen er eerlijk gezegd niet zo veel van, behalve misschien dat Henk Hagoort bij de bakker nog steeds niet herkend wordt als hoogste televisiebaas. Dat gaat zeker en vast veranderen als NPO geen faciliterend achter-de-schermen bedrijf meer is, maar een echt merk. U weet wel, als Google en Apple. Een halfje bruin zei u? Gesneden?