Pinkpop

1. Ondanks de afwezigheid van een superact als Bruce Springsteen of de Rolling Stones is de 46e editie van Pinkpop op de eerste dag van de voorverkoop al vrijwel uitverkocht.

Prijs!

3. Zuiderlucht krijgt van de Stichting Elisabeth Strouven een geldbedrag van 15.000 euro, onderdeel van de Visser-Neerlandia Prijs. De stichting mocht het bedrag namens het Algemeen Nederlands Verbond besteden aan een Nederlands-Vlaams grensoverschrijdend project. Zoals bekend verschijnt Zuiderlucht sinds de start in 2007 in Nederlands en Belgisch Limburg. Volgens hoofdredacteur Wido Smeets had de prijs niet op een beter moment kunnen komen.  Ondanks de via crowdfunding geworven 800 ‘begunstigers’ heeft het ongesubsidieerde blad moeite het hoofd boven water te houden. De prijs wordt op zondag 19 april uitgereikt in De Brandweer in Maastricht.

Profijt

5. De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) heeft ontdekt dat kunst niet bedoeld is om economisch profijt op te leveren of anderszins maatschappelijke voordelen moet opleveren. Minister Bussemaker is het daarmee eens, maar vindt wel dat kunst op zoek moet blijven naar een relatie met de buitenwereld. “Hoe kan het dat tegen de bezuinigingen op cultuur alleen protest kwam van kunstenaars, en niet van publiek?”

Rendement

6. Hoe kan het, mevrouw Bussemaker, dat tegen het doorgeslagen rendementsdenken op universiteiten alleen protest komt vanuit de universiteit, en niet van het publiek?

Minder boeven

7. Niet dat je er in deze verkiezingstijd iets van merkt (politici verkopen nog steeds baarlijke nonsens over criminaliteit – veelal onweersproken), maar Nederland is opnieuw veiliger geworden, zo melden CBS en politie. Die trend – minder inbraken, overvallen, straatroven, agressie – is er al een jaar of twintig maar wordt stelselmatig genegeerd. Waarschijnlijk omdat de belangrijkste oorzaken, vergrijzing en preventie, zo niet-spectaculair zijn dat politici er niets mee kunnen aanvangen.

75 procent

8. Driekwart van alle bouwgrond in Nederland is eigendom van gemeenten. Ooit voor veel geleend geld aangeschafte crisisgrond waar voorlopig geen bouwsteiger te zien zal zijn. wie daarvan de rekening betaalt? Onthoud dit percentage, schrijft Sheila Sitalsing, onze favoriete Volkskrant-columniste, “bij het lezen van nieuwe berichten over krankzinnige stijgingen van lokale lasten en vage gemeentelijke heffingen, over bibliotheken die moeten sluiten, over trucs in de gemeentebegroting.”

Wolf

9. De Groningse gedeputeerde Staghouwer maakt zich zorgen om een uit Duitsland geïmmigreerde wolf die volgens hem “geen natuurlijk gedrag” vertoont. Het dier loopt door de bebouwde kom, keurig op het trottoir, vriendelijk knikkend naar passanten, is dus helemaal niet bang voor mensen. Atypisch gedrag, aldus Staghouwer, “en dat is zorgelijk.” De bestuurder wil het dier laten verdoven en terugbrengen naar Duitsland. Wolvenkenner Leo Linnertz denkt daar anders over. “Je kunt een beschermd soort niet tegen zijn zin de grens over zetten.” Fred Teeven kunnen we niet meer om advies vragen. Die is net afgetreden.

Rendement 2

12. In de kunsten is het rendementsdenken nog lang niet passé. Integendeel, kunstbeurs Tefaf meldt aan de vooravond van de 28e editie dat de wereldwijde omzet in de kunsthandel in 2104 een nieuw record opleverde van 51 miljard dollar. Fijn dat we, behalve de banken, nóg een bedrijfstak die ondanks de crisis lekker doorgroeit.

Complot!

14. Klassieke reflex van minister Schippers over de affaires die haar partij de laatste weken teisteren: het zijn niet de Strapatzen van haar partijgenoten Verheijen, Teeven en Opstelten die de reuring veroorzaken, maar de boodschappers ervan. En het gebeurt altijd in verkiezingstijd. Complot! Ook premier Rutte vindt dat het extra-parlementair onderzoek niet zozeer dat de onderste steen over de Teevendeal boven moet komen, maar vooral het lek op het ministerie.

Max

15. Het NOS Journaal opent met een autocoureur die veertien uur geleden zijn rokende bolide aan de kant zette wegens een kapotte bougie.

Hardcore

17. “Het zal voor hardcore Limburgers niet leuk zijn om te horen, maar het zich afzetten tegen Holland is – buiten Noord- en Zuid-Holland zelf – het meest Nederlandse wat een provinciebewoner kan doen.” Dixit NRC Handelsblad.

Pissen

21. Na twee weken nog steeds leuk, de door Sylvia Witteman in een theaterstoel bedachte definitie van Ars longa, vita brevis: “Na tien minuten moet je al enorm pissen en dan duurt het nóg een uur tot de pauze.”

Overspel-gen

26. Vreemdgaan blijkt helemaal niet in de genen te zitten, zoals in de materie gespecialiseerde media als Het Laatste Nieuws en Hart van Nederland een tijdje geleden meldden. Tuurlijk, eeneiige tweelingen uit Finland springen nog wel eens parallel uit de band, maar bij gewone broers en zussen is het gras aan de andere kant veel minder vaak groener, zo blijkt uit onderzoek. Al met al gaat gemiddeld één op de tien mensen met een vaste relatie wel eens vreemd.

Brullen

28. Over de geneugten van het wonen in een tot entertainmenthal omgeturnde binnenstad schreef schrijfster Marente de Moor afgelopen maand al in ZL. Haar collega Marie Kessels schreef een roman over een fotografe met lawaaineurose die logeert in een woning vlakbij het PSV-stadion. Gelukkig maar dat MVV nooit meer kampioen wordt.