Vergeten

3. “Als de laatste getuigen verdwenen zijn, wordt het herdenken groot en algemeen. ‘God, we zijn vergeten om hun vragen te stellen en nu kan het niet meer. En dan gaan we overdrijven. Er komen kitscherige en commerciële kantjes aan. Maar ik vind alles beter dan níet herdenken.” Stefan Hertmans, schrijver van Oorlog en terpentijn, in NRC Handelsblad.

Luchtfietsers

8. Als Nederland het Eurovisie Songfestival wint, wil Maastricht het evenement in 2015 graag organiseren, meldt de lokale VVV. Daar zit vast burgemeester Onno Hoes achter, denken wij dan. Die heeft wel goesting in een stad vol schmierende nichten. Het is in elk geval fijner dan die high brow luchtfietsers van Culturele Hoofdstad 2018. Intussen wacht zijn echtgenoot Albert met angst en beven de uitslag in Kopenhagen af.

Repeat

10. Het uit louter stilte bestaande album Sleepify van de Amerikaanse band Vulfpeck is verwijderd van Spotify. De band had fans gevraagd het stille album ’s nachts op repeat te zetten, om zo een tournee te kunnen bekostigen. Per gedraaid nummer krijgt de band 0,7 dollarcent. Op het moment van ingrijpen had Vulfpeck al 20.000 dollar verdiend.

Man met baard

11. Het was ’n avondje billen knijpen, maar Albert hoeft niet ongerust te zijn. Maastricht hoeft in 2015 niet het Eurovisie Songfestival te organiseren. Waylon en Ilse worden tweede, alleen een man die een vrouw met een baard speelt, ook nog uit Oostenrijk, was beter. Premier Rutte, zelden op een mening te betrappen, is blij dat de “kwaliteit” van deze “Triple A artiesten” is beloond.

Bassie en Adri

12. “De stemmen van Ilse en Waylon passen bij elkaar als Bassie en Adriaan”, jubelt Ruud Maas in zijn vijf-sterrenrecensie van de debuut-cd van The Common Linnets in De Limburger.

Citroën

13. België vindt een oplossing voor de al drie jaar dakloze collectie moderne en hedendaagse kunst. De 4000 werken verhuizen in 2017 naar de monumentale, tachtig jaar oude Citroëngarage aan de rand van het Brusselse centrum. Wat het opknappen van de garage gaat kosten, is nog niet duidelijk.

Opsplitsing

14. De vier uitgeverijen Arbeiderspers, Querido, Nigh & Van Ditmar en Atheneum Polak & Van Gennep maken zich los van WPG (Weekbladpers Groep) en gaan zelfstandig verder. De opsplitsing komt vier maanden na het uit elkaar vallen van boekhandelketen Polare. Na de schaalvergroting van de jaren negentig zet de krimpende boekensector nu in op kleinschaligheid.

Genua

15. “We leven allemaal langs elkaar heen in elkaars verzonnen werelden. We zijn figuranten in elkaars fictieve autobiografie. We zijn decors van elkaars illusies.” Ilja Leonard Pfeijffer wint met het duizelingwekkende La Superbia de Libris Literatuurprijs 2014.

Verstrengeling

16. Wethouder Ingeborg Hoogveld, de vriendin van Leefbaar Rotterdam-leider Marco Pastors, wordt bij haar aantreden wegens belangenverstrengeling weggestemd door de Rotterdamse gemeenteraad. Als dat beginsel elders ook word toegepast, kan de halve culturele sector op zoek naar een andere baan.

Twitter

17. “Twitter moet verboden blijven”, twittert de Iraanse geestelijk leider Khameini. Jonge Iraniërs trekken er zich niets van en gebruiken de sociale media om elkaar uit te nodigen voor ongesluierde feestjes met veel drank en drugs. Een derde van de Iraans jongeren tot 25 jaar wil het land, dat in een uitzichtloze economische crisis verkeert, verlaten.

Fred

19. “Fred Teeven reduceert een wereldcrisis tot een probleem van criminaliteit dat je met extra vliegende brigades kan verhelpen. Ik voorspel: het gaat allemaal niet werken.” Caroline Roelants in NRC over het vluchtelingenprobleem in NRC Handelsblad.

Kosmopolitisch

21. “Nederland, dat van zichzelf graag denkt dat het kosmopolitisch is, leeft met de rug naar zijn beide buurlanden.” Pieter Vandermeersch, de Vlaamse hoofdredacteur van NRC Handelsblad, klaagt in De Standaard over de navelstaarderige journalistiek in de Nederlandse media.

Verlies

25. De PVV verliest bij de Europese verkiezingen, maar de thuisprovincie blijft Geert Wilderstrouw. In Limburg is de partij van Gekke Geert met 20.6 procent nog steeds de grootste.

Fair deal

29. De koffiecapsules van Max Havelaar zijn twee keer zo lekker en een kwart goedkoper dan die van Nespresso zelf. Sinds kort is het monopolie op het capsulesysteem van Nespresso verlopen en mogen ook derden capsules aanbieden die in de Nespresso-apparaten passen. Max Havelaar, what else?!