Capita
1. De Universiteit van Amsterdam neemt pr-bureau Capita in de arm om verdere reputatieschade te voorkomen. Met andere woorden: niet het beleid van de UvA staat ter discussie, maar de uitleg van het beleid. Andere klanten van Capita zijn Vodafone, Mars, Holland Casino en de Binckbank; het verkopen van een illusie kun je aan die jongens dus wel overlaten.
Charlie
4. Charlie Hebdo krijgt in New York de Tony and James C. Goodale Freedom of Expression Courage Award van de Amerikaanse PEN-club. Een jaar geleden had dit niet eens de Nederlandse pers gehaald – toen had Charlie Hebdo de prijs niet eens gekregen. Daar waren eerst twaalf doden voor nodig.
Abu
5. “Weg met de monarchie! Fuck de koning! Fuck de koningin!” Teksten waar weinig tegen in te brengen lijkt. Behalve in Nederland, zelfbenoemd walhalla van het vrije woord. Daar riskeer je dan een veroordeling wegens majesteitsschennis. Free Abulkasim Al-Jaberi! Fuck Abulkasim Al-Jaberi!
Alex
6. De roep om afschaffing van artikel 111 van het Wetboek van Strafrecht – opzettelijke belediging van de koning wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vijf jaren – klinkt steeds luider. Terwijl het debat zou moeten gaan over de afschaffing van de monarchie. Toch, Alex?
Ronald
7. Net nu het overgewicht in Nederland daalt, wil hamburgerketen McDonald’s uitbreiden. We hebben minder vestigingen dan andere West-Europese landen, de vervuiling van ons landschap en onze magen is nog niet voltooid. Probleem is dat de ‘millenniums’, die in de jaren negentig opgroeiden en indertijd geen genoeg kregen van de happy meals, weigeren er met hún kinderen naar toe te gaan.
Christiaan
8. “Ik wil niet groter worden louter om het groter worden”, zegt topman Christiaan van Thillo van de Persgroep, Nederlands grootste krantenuitgever. “Net zo min innoveren we puur omdat de technologie het mogelijk maakt. Alles draait om wat de lezers willen.”
Bram
9. Volgens een peiling van Maurice de Hond gaat de partij VNL, met Bram Moszkowicz als lijstrekker, één zetel halen, dus we hoeven ons niet ongerust te maken. De laatste voorspelling van De Hond die uitkwam, stamt uit 1993.
Jef
11. Jef Geeraerts (1930-2015), Congo-geweten van België (en als zodanig genegeerd door David Van Reybrouck), en auteur van een veelomvattend oeuvre. Bovenal de schrijver van Tien brieven rondom liefde en dood en niet te vergeten Laatste brief rondom liefde en dood.
Adriaan
12. “Het is gemeen dat je over de rug van je moeder, over de kist van je moeder ook nog binnenloopt. Heerlijk.” De reactie van Adriaan van Dis op het winnen van de Libris Literatuurprijs in Nieuwsuur liegt er niet om.
13. Actrice Halina Reijn maakt in De Morgen vanwege moederdag bekend dat ze een OK-vrouw is, een ongewild kinderloze vrouw. Ongewild? Er zal toch wel een man zijn die bereid is… o nee, zo mag je niet denken. Op de Volkskrant-site lever de column meer dan 100.000 hits op, en ze mag haar ongeluk breed uitleggen bij DWDD. Aandacht genereren gaat haar beter af dan… o nee, zo mag je niet denken.
Mark
15. Facebook gaat gratis wifi aanleggen in de sloppenwijken van Brazilië. Gratis? Die kanaries kennen daar toch wel het motto – ‘There’s no such thing as a free lunch’ – van Silicon Valley?
Franska
16. Vrouwenblad Libelle gaat te dunne modellen met fotoshop dikker maken. Hoofdredacteur Franska Stuy wil geen ‘graten’ in het blad, maar vrouwen waar de lezeressen zich thuis bij kunnen voelen. Manipulatie? Stuy: “Ik maak ze niet dik, maar gezond.”
Ben
18. Op aandringen van de aandeelhouders belooft Shell meer rekening te gaan houden met het milieu. Het concern gaat voortaan in kaart te gaan brengen welke invloed de opwarming van de aarde heeft op… de resultaten van het bedrijf.
Hillary
20. Links in Amerika. Hillary en Bill Clinton verdienden het afgelopen jaar 25 miljoen dollar met zo’n honderd spreekbeurten voor grote bedrijven, banken en instellingen. De twee behoren tot de bovenste 0,1 procent grootverdieners in de VS.
Guus
24. Guus (‘groots met een zachte g’) Meeuwis treedt op voor een met Nederanders volgepakte Royal Albert Hall in Londen. Zijn geheim? Maaike Meijer, hoogleraar in ruste,: “Door hem kunnen we ons makkelijker verzoenen met onze eigen gewoonheid.” Mevrouw Meijer spreekt hier vast voor zichzelf.
Joris
26. Dit kan niet waar zijn van Joris Luyendijk was het best verkochte non-fictie boek in het eerste kwartaal van 2015. In die periode gaf de boekenmarkt een licht herstel te zien: de omzet van 105 miljoen euro was 4,5 procent hoger dan vorig jaar. Non-fictie steeg met 15,1 procent. Met dank aan Joris.