Hoop
1. Drie dagen na een ultrakille Koningsdag blijkt dat nog maar 65 procent van de Nederlanders Willy’s monarchie steunt. Dat was drie jaar geleden nog 78 procent. Er is nog hoop: ooit gaan we dat malle, kostenverslindende circus naar huis sturen.
Dode bomen
3. Alweer een dode-bomenfalange die zijn weg (terug) vindt naar het vermaledijde papier. Vandaag verschijnt het papieren tijdschrift VEED Magazine, een initiatief van Nederlandse YouTubers waarin vloggers interviews geven en uitleggen hoe ze te werk gaan. Ook staan er kijktips in voor video’s.
Jeroen
4. Schrijver Jeroen Brouwers geeft zijn verzet op tegen de voorgenomen sloop van zijn (illegale) woning in een natuurgebied bij Zutendaal. Het huis zal op kosten van de gemeente worden gesloopt. Waar Brouwers nu gaat wonen, is onbekend.
Black Star(s)
6. Bijna vier maanden na zijn dood weet David Bowie opnieuw te verrassen. Wie de hoes van de vinyl-versie van zijn laatste plaat Blackstar in de zon legt, ziet de zwarte ster langzaam veranderen in een heelal van sterren. O ja, haal de plaat eruit vóór je de hoes in de zon legt, niet erna.
Gekoeioneerd
9. Een groeiend aantal deelnemers aan Tefaf is ontevreden over het bestuur van de Maastrichtse kunstbeurs. De Duitse kunsthandelaar Blau meldt in een brief aan zijn collega’s zich “gekoeioneerd” te voelen door het Tefaf-bestuur. Volgens hem hebben veel handelaren tijdens de laatste Tefaf in maart weinig tot niets verkocht.
Jahjah-effect
11. Bezige Bij-schrijvers willen Abou Jahjah weren bij hun uitgeverij, maar zijn intussen al in gesprek met andere uitgevers. Arnon Grunberg in de Volkskrant: “Vooral in de cultuurindustrie zijn er uitsluitend overlevingsstrategieën die voor de bühne soms worden opgetuigd als principiële kwesties.”
100.000 %
12. Burgemeester Jos Heijmans van Weert doet een oogje dicht wanneer een Syrische moeder met vier kinderen in de illegaliteit duikt. “Ik sta daar honderdduizend procent achter. Het gaat goed met ze.”
Tour
13. L1 gaat deze zomer een dagelijks Tour de France praatprogramma maken. Kosten: 200.000 euro, waarvan de provincie Limburg 75.000 euro schuift. En wij maar denken dat Provinciale Staten tegen overheidssteun voor de pers is.
Christian
14. Het Heerlense raadslid Christian Petermann vergelijkt Anja Janssen, officier van justitie in de zaak Van Rey, met de nazi-kampbeul Irma Grese, bekend als de Engel des Doods: “Er zijn vreselijke dingen gebeurd in die kampen, maar de ellende die zij (Anja Janssen, red) heeft veroorzaakt, gaat nog 27 keer verder.” Vindt Christian, die indertijd vast geen geschiedenis in zijn pakket had.
Sadiq Khan
15. De New Statesman beschrijft de verkiezing van de nieuwe burgemeester van Londen, Sadiq Khan, als “een berisping voor extremisten van alle kleur en soort, van Donald Trump tot Abu Kar Al-Baghdadi, die poneren dat religies niet vreedzaam kunnen samenleven.”
Zuidas
16. “Ik ben boos omdat we zijn terechtgekomen in een maatschappij waarin ons wordt voorgehouden dat cultuur maar een hobby is en dat de Zuidas belangrijker is”. Rob Riemer haalt zijn denktank Nexus weg bij de Universiteit Tilburg, waar te weinig draagvlak zou zijn om door te gaan.
Subsidieslurpers
17. Moet Nederland weer een Grand Prix krijgen, nu Montfortse Max de nieuwe koning van de Formule1 lijkt te worden? Er is geen enkel circuit in Europa dat niet verliesgevend is en op overheidssteun leunt. Net zoals het profvoetbal dat doet. Geen haan die er naar kraait, geen politicus die deze subsidieslurpers op hun nummer zet.
Roemer
20. “Dat is ook het geheim van wat er is gebeurd met Bea Vianen, Edgar Cairo en Anil Ramdas. Dat de mensen die het dichtst bij je zijn, je in een gat willen trappen.” Astrid Roemer, winnares P.C. Hooftprijs over collega-schrijvers met Surinaamse wortels.
Klant & koning
22. “Luisteren naar de klant is belangrijk, maar maak niet het product waar hij om vraagt”, aldus NLgroeit – waar ze kennelijk goed naar Henry Ford en Steve Jobs hebben geluisterd. “Klanten weten namelijk niet precies wat ze willen. Het inwilligen van hun wensen levert een onverkoopbaar product op.”
Hoge hakken
23. De 27-jarige Londense uitzendkracht Nicola Thorpe haalt 100.000 handtekeningen op voor een petitie tegen bedrijven die hoge hakken verplicht stellen aan vrouwen. Vooral accountantsbedrijven maken het bont. Thorpes werkgever Price Waterhouse Cooper eist hakken van minimaal tien centimeter. In Nederland wordt de discussie naar verluidt niet. Hier willen werkgevers dat vrouwen kortere rokken te dragen.
Uitgevers
24. Uitgeverijen van boeken, kranten en tijdschriften hebben voor het zevende jaar op rij te maken met een omzetdaling, aldus het CBS. Sinds 2007 ging die omzet met een kwart naar beneden. Wel wordt de daling minder: vorig jaar nog maar 1,5 procent.
Halbe
25. Vandaag verschijnt het vierjaarlijkse advies van de Raad voor Cultuur. Dan zal duidelijk zijn hoe de cultuurwereld er na de terreur van Halbe Zijlstra zal uitzien. Hoewel deze editie van ZL dan al bij de drukker ligt, vermoeden we dat het Bonnefantenmuseum in Maastricht de status van RIJKSMUSEUM krijgt.