Twexit

1. Geen enkele topman van de honderd grootste AEX-fondsen zit op Twitter. Was er iemand die iets anders had vermoed?

Theo van G.

2. Nederland gedenkt dat tien jaar geleden Theo van G. werd vermoord. Het enige wat we er in het dagelijks leven van merken is de gestegen populariteit van de klederdracht van moordenaar Mohammed Bouyeri, de djellaba, en vooral zijn haardracht: kale kop en baard. Vooral voetballers blijken dol op de Mohammed-coup, en dat geldt niet alleen voor de FC ISIS.

0,005 euro

3. De Amerikaanse zangeres Talyor Swift haalt haar nieuwe album van Spotify, de gratis streamingdienst waar je de advertenties er gratis bij krijgt. Swift vindt, net als eerder The Black Keys, AC/DC en Thom Yorke, dat muziek waardevol is en dus niet gratis kan zijn.

Per beluisterd nummer betaalt Spotify zo’n 0,005 euro aan de platenmaatschappijen – die dat bedrag al dan niet doorsluizen naar de artiest.

Piketty 1

4. Hoewel de VVD en Willem Vermeend van mening zijn dat er in Nederland geen sprake is van groeiende ongelijkheid, hebben in elk geval de top-10 van de lijst van 500 rijkste Nederlanders sinds 2008 goed geboerd. Hadden ze toen een gezamenlijk vermogen van 45,1 miljard, nu is dat 51,7 miljard. Heeft de Franse econoom Thomas Piketty (“ook in tijden van crisis worden de rijken rijker”) toch gelijk. Als een van de weinigen zag de familie Brenninkmeijer (C&A) het vermogen dalen van 24,1 naar 22 miljard euro. Wie start een crowdfunding voor de zieligerds?

Piketty 2

5. De PvdA blijkt ook over Thomas Piketty geen mening te hebben. Kan ons kiezers kosten, hoor je ze denken. Welke kiezers, Diederik?

Stress

6. Hé, zijn we de afgelopen dagen helemaal niet toegekomen aan de Week van de Werkstress. Te druk. Volgend jaar beter!

#privacy

7. Ophef over het tweede blauwe vinkje op WhatsApp – ten teken dat een tekstje door de ontvanger is gelezen. Anouk vraagt zich af: “Hebben we nog controle over onze # privacy?” Paul vindt: “We hebben Facebook en WhatsApp nodig om ons sociale leven te coördineren.” Deze Paul (van Lange) is overdag hoogleraar psychologie aan de VU in Amsterdam. Onuitputtelijk, die vrolijke wetenschap.

Geluk

8. Het optimale geluksgevoel wordt bereikt bij een jaarinkomen van 58.000 euro, heeft Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman berekend. Daar worden we, net boven de zzp-armoedegrens danig ongelukkig van.

Pubers

11. Mark Koster stopt bij de door hem opgerichte nieuwssite The Pist Online.” Als journalistieke pubers praatjes krijgen, is het tijd om ze niet meer in de rede te vallen en te corrigeren, maar ze lekker te laten brabbelen”, schijft hij in een mail aan en over zijn collega’s. The Post zelf vond het vertrek net niet interessant genoeg voor een bericht.

Douchen!

13. Paus Franciscus laat op het Sint Pietersplein, meer precies: in de zuilengang van Bernini, douches bouwen voor de 8000 zwervers en daklozen in de stad, van wie velen bij de Sint Pieter vertoeven. De uitleg van de uitvoerende kardinaal Krajewski: “De basiliek bestaat opdat we het lichaam van Christus kunnen bewaren, en we dienen het lijden van dat lichaam door de armen te helpen.”

Allah of Piet

14. “Dat Allah je moge straffen”, zegt Selcuk Öztürk tegen partijgenoot Marcouch, waarna de PvdA hem uit de Tweede-Kamerfractie gooit. Niet echte geïntegreerd, Selcuk! Als je in de Roermondse volkswijk waar je opgroeide beter had opgelet, had je geweten dat in Nederland niet Allah, maar Zwarte Piet het maatschappelijk debat beheerst.

Joseph

15. “Het is niet het bedrijfsleven dat achter de echt grote innovaties zit, die komen bijna altijd van overheden”, zegt de Amerikaanse econoom Joseph Stiglitz, Nobelprijswinnaar in 2001. Enkele voorbeelden: de transistor, laser, internet, biotechnologie. Stiglitz vindt dat Europese overheden actief industriebeleid moeten voeren om de jeugdwerkloosheid tegen te gaan, en nieuwe innovaties te bevorderen.

Griep

18. De nieuwe uitbraak van vogelgriep verdringt ebola van de nationale voorpagina’s.

Klompjes

20. De Nederlandsche Bank heeft 122 ton aan goudklompjes overgebracht van New York naar het hoofdkantoor aan het Frederiksplein in Amsterdam. Volgens DNB heeft de move een “positief vertrouwenseffect”. Ook wij vinden het erg fijn dat de schatkistbewaarders dingen doen die ons doen denken dat zij denken dat ze ons veel vertrouwen schenken.

Monopolie

21. Concurrentie is slecht voor bedrijven en voor de maatschappij, vindt PayPal-oprichter en internet-investeerder Peter Thiel. “Monopolies helpen de wereld echt vooruit. Omdat je alleen dan geld overhoudt om je mensen goed te betalen en je producten verder te ontwikkelen.”

Corruptie

24. Wladimir Poetin werkt volgens ingewijden aan een grootscheeps plan tegen corruptie. De campagne moet de Russische economie, die gebukt gaat onder de Westerse boycot, tientallen miljarden euro’s opleveren. Poetin wil het mes zetten in regels en inspecties, waar veel smeergeld mee gemoeid zouden zijn. De miljarden dollars die de familie Poetin in het vermaledijde buitenland heeft ondergebracht, blijven buiten schot.

Reclame

26. Onze vrienden van Google hebben een antwoord tegen de afnemende advertentie-inkomsten op internet. Je kunt je binnenkort – tegen betaling uiteraard – abonneren op Google Contributor die ervoor zorgt dat je op je favoriete sites geen reclame aantreft.