Jean-Pierre
1. ”Het lullige is dat je gaat praten naar hoe je denkt dat ze willen dat je praat. In kortere zinnen. Niet al te genuanceerd. Dan mag je komen.” Terugtredend tv-criticus Jean-Pierre Geelen over de voorgesprekken voor talkshows op de Nederlandse televisie.
Licht
2. Jarenlang werden ze alsmaar zwaarder, de Nederlandse basisschoolkinderen, nu is er een trend dat ze te licht zijn. Slecht nieuws dus voor de toekomst van het altijd zo gezellige darten. Daar staat tegenover dat we éindelijk een keer een kans maken tussen al die geraamtes op de Olympische marathon.
Regio
3. Opvang in de regio? Mieljaar, we worden ons hele leven al opgevangen in de regio… Je zult er maar wonen!
Loek
4. Loek Hermans, die al een dikke ik was toen Mark Rutte nog pianoles kreeg, valt van zijn zelf opgepoetst voetstuk. De kampioen van de bijbaantjes struikelt over de Meavita-affaire en schuift aan bij het snelgroeiende clubje gesjeesde Limburgse politici. Daarover gesproken: hoe zou het toch met onze Camiel zijn?
Aftrek
5. Starbucks kreeg eerder al twintig miljoen belastingverlichting van de Nederlandse staat. Nu blijken de Nederlandse banken, een jaar of vijf geleden gered door de belastingbetalers, samen goed voor 350 miljoen euro extra belastingaftrek. De wet die dat mogelijk maakt, werd mede geschreven door behulpzame medewerkers van de ING Bank.
Opa Piet
6. Revolte in televisieland Nederland nu Sesamstraat moet wijken voor Tijd voor Max. Wat een domme zet ook, de seniorenomroep had Sesamstraat juist moeten adopteren. Zes jaar geleden bedroeg de gemiddelde leeftijd van het voormalige kinderprogramma 49 jaar. Kunt u effe wachten met voorlezen, opa Piet? We hebben ons gehoorapparaatje nog niet in!
Memme
7. “Wie er niet bij was, heeft een hoop gemist”, schrijft De Limburger over de Li-Li-Li-daag, de jaarlijkse hoogmis van het dialect, in Roermond. Een van de toppers daar was der Lei va Kaalhei, bij ons thuis vooral bekend van de hit ‘Heij, loat die memme siehe – of zoiets. In rond Nederlands: Hé, laat je tieten zien.
Camiel
8. Met Camiel gaat het goed, trouwens. Hij is dit weekend gesignaleerd bij een korfbalwedstrijd, hij vindt dat op gereformeerde wijze de bal afvangen een olympische sport moet worden. Hij zag IOC-baas Thomas Bach onlangs zelfs een bal naar mandje mikken. Camiel: “Ik zeg het met een knipoog, maar met een ernstige ondertoon.” Zo kennen we hem weer. At your service!
Niets
9. Dora van der Groen (1927-2015) over de vluchtigheid van het theater en haar rol daarin: ‘Er is niets vast te houden, dat is juist zo mooi aan theater, er blijft niets van over. Herinnering misschien.’
Eruit
10. De EU is eruit. Europa gaat migranten ontmoedigen met een publiciteitsoffensief tegen sprookjes en valse verhalen van mensensmokkelaars. De stencilmachines staan klaar.
Lek
12. Gedwongen door de van alle kanten opgevoerde druk roept Zuiderlucht een commissie in het leven om het lek te vinden dat de redactie al maandenlang parten speelt. Het interne lek zou hebben geleid tot tal van publicaties van ZL-thema’s in andere media. Over negen maanden brengt de commissie, waarvan de bezetting geheim blijft, in besloten kring verslag uit. ZL-hoofdredacteur W. Smeets (“Ik heb niet gelekt”) zegt de uitslag met vertrouwen tegemoet te zien.
Arjen
13. Voetballer Arjen Robben (31) wint met 3-2 van Wales.
Antwoord
14. “Why do they hate us?”, vroeg George W. Bush zich na 9/11 af. Was maar een regeringsleider die zich veertien jaar later, na de aanslagen in Parijs, deze vraag stelt. En vervolgens wél op zoek gaat naar een antwoord.
Vriendelijk
15. “Terwijl het nieuws in Nederland overheerst wordt door scheldende meutes met hysterische spandoeken, sociale media nog dagelijks ontploffen van woede en uitwaaieren in honderd tinten gekwetst en beledigd, viel mij op straat steeds vaker op hoe vriendelijk iedereen is.” Bas Heijne in NRC Handelsblad
Zin
15. “Er bestaat een grote groep Nederlanders die niet schreeuwen op Facebook of Twitter, die geen zin hebben in ophef, maar wel in gezelligheid.” Rosanna Hertzberger in NRC Handelsblad.
Delen
16. Uit een enquête van TNS NIPO blijkt dat de laagste sociaaleconomische klasse het minst actief is in de deeleconomie. Volgens critici verhoogt de deeleconomie de ongelijkheid. Vooral mensen die de wind toch al mee hebben, doen er hun voordeel mee. Zo stijgen de huurprijzen in grote steden door de groei van huizendeelsite Airbnb.
Maagden
17. “In de islam is zelfmoord plegen verboden, en nergens in de Koran of hadith krijgen martelaren 72 maagden beloofd”, zegt Ely Karmon, expert zelfmoordterrorisme, in De Volkskrant.
Kanjer
23. Ben Bot, oud-minister van Buitenlandse Zaken over zijn eerste ontmoeting met Angela Merkel: “Ze kwam op bezoek op het departement, ze liep mijn kamer in, ik dacht: niet de meest interessante vrouw die ik hier ontvangen heb. Na vijf minuten was ik om. Tjonge, wat een kanjer.”
Ben
24. Jan Tromp in De Volkskrant over Achteraf gezien (521 pagina’s), de memoires van Ben Bot: “Hij had nog gevraagd aan de uitgever: moet het dun zijn of dik. Dik, had men gezegd, dikke boeken verkopen beter.”
Geluk
26. Vroeger voelden we ons gelukszoekers. Dat was een aangenaam klinkend woord. Maar dat was vroeger.