Zeven
4. Terrorisme-expert Edwin Bakker in NRC Handelsblad: “We zijn zo’n veilig landje, dat we panisch zijn voor alles wat die veiligheid bedreigt. Ik bespeur weinig incasseringsvermogen. (…) Laatst gaf ik een lezing voor Nigeriaanse terrorismebestrijders. Die hebben met Boko Haram te maken: duizenden doden. Ze vroegen hoeveel slachtoffers van terreur er vorig jaar in Europa waren. Het antwoord? Zeven.”
Duitse les
5. Siegfried Lenz (1926-2014).
Ôzze Jos
6. Terwijl Roermond de miljoenenscherven opraapt rond de mede door hem ingezegende ECI Cultuurfabriek, doet de van corruptie beschuldigde ex-wethouder Jos van Rey huilie-huilie bij het praatprogramma Pauw.
Koning Speedboot
7. Heel even spartelt de Tweede Kamer tegen – voor de vorm, want het volk kijkt mee. Na het spartelen veegt premier Rutte veegt alle bezwaren in een hoek: koning Speedboot mag verder gaan met zijn verbouwinkjes van 35 miljoen euro aan Huis Ten Bosch. Of hij daarover onroerend-zaakbelasting afdraagt? Tuurlijk niet. Waar moet Max anders d’r jurkjes van betalen?
Vrije markt
10. “De meeste economen hebben het geloof in de markt allang verloren. Alleen politici geloven er nog in.” Schrijver Philipp Blom (Het verdorven genootschap, De duizelingwekkende jaren, Alleen de wolken) in NRC Handelsblad.
Zonder kleren
11. “Op een bepaald moment zal er toch eens iemand moeten zeggen dal al die politieke keizers geen kleren meer dragen. Er is een fatale politieke cultuur gecreëerd die mensen afstoot, die betekenisloos is geworden. Als dat niet verandert, zullen de populisten alleen maar sterker worden.” Socioloog Frank Furedi in De Standaard.
Tuinman
13. “We overschatten altijd het nut van militaire training en van militaire kracht, en we onderschatten wat Arabieren en Afghanen het liefst hebben: fatsoenlijk en rechtvaardig bestuur. Zonder dat laatste creëer je geen echte burgers die bereid zijn te vechten – en zonder die bereidheid kun je ze trainen tot je een ons weegt. Dat kan iedere generaal je vertellen – of iedere tuinman.” Thomas Friedman in de Volkskrant.
Gele Piet
14. In Gouda, waar hij op 15 november aanmeert, zal de Sinterklaas niet gesecondeerd worden door Zwarte, maar door Bruine en Gele Pieten. Voor u nu begint te zeuren over achtergestelde mulatten en chinezen: bruin en geel zijn géén discriminerende kleuren, maar verwijzingen naar stroopwafels en kaas. Blanker cultureel erfgoed is in Nederland niet voorhanden. O ja, de Pieten zullen ook geen oorbellen meer dragen. Of ze wel nog drie weken met hun roede mogen zwaaien, lezen we nergens.
Leuk!
15. “We leven in een maatschappij waar iedereen alles leuk vindt. Wie een afwijkende mening heeft, is automatisch een zuurpruim”. Schrijver Bret Easton Ellis in NRC Handelsblad.
Bonus
16. Het resultaat was hoger dan verwacht, niet omdat er méér, maar mínder was geïnvesteerd dan gepland. Dus gaf directeur Rob Stevens van de gesubsidieerde omroep L1 zichzelf een extra bonus van 26.500 euro. Stevens verdiende vorig jaar bijna 192.000 euro, ruim twee keer zo veel als alle medewerkers van dit blad bij elkaar.
Eicellen
17. Vrouwelijke medewerkers onder de dertig van Facebook, Apple en Zuiderlucht krijgen van hun baas tot 20.000 dollar om hun eicellen in te laten vriezen. Zo kunnen ze voorrang geven aan hun carrière en later een baan krijgen als Rob Stevens.
Ideale krant
20. De ideale krant bestaat niet, zegt hoofdredacteur Tyler Brûler van het verrukkelijke blad Monocle. Maar het weekblad Die Ziet komt in de buurt. “Ze bestrijken de hele wereld, en alles is werk van eigen redacteuren, geen persbureaus. Daar zijn nog steeds mensen in geïnteresseerd. Die Zeit groeit, ook in advertenties. Ze doen alles waarvan anderen zeggen dat het niet meer kan.”
Paniek
24. Paniek om een gewapende malloot in Canada, paniek om een schimmelvrije Big Mac, paniek om een naheffing van de EU, paniek om ebola, paniek om de paniek om ebola, paniek bij KLM-personeel om ebola, geen paniek bij KLM-personeel om ontslag Camiel (“at your service”) Eurlings, paniek om teveel xtc-gebruik, paniek om het klimaatakkoord, paniek om teveel toeristen in Amsterdam, paniek om algoritmen, paniek om het nieuwe uiterlijk van Renee Zellweger: we leggen dit weekend alle paniek-journalistiek terzijde. Zzzzzzzz…….
Nijl
25. Peter Buwalda: “Ik weet nog dat ik in Egypte op vakantie was toen ik Sabbath’s Theatre las van Philip Roth. Echt, die hele Nijl, daar kon je zo de stop uittrekken, die interesseerde me geen reet. Dat boek resoneert twintig jaar later nog na in mijn hoofd, er is niets dat ik in het echt heb meegemaakt dat daarmee is te vergelijken. Níets. Geen gesprek, geen ontmoeting kan daar tegenop.”