U keek vast vreemd op, toen u het nieuwe nummer uit het cellofaan haalde, van een display plukte of naar onze site surfte. Huh? ZOUT?

Het klopt, na ruim veertien jaar en 141 nummers Zuiderlucht (plus, niet te vergeten, een nooit in druk verschenen spookeditie in april vorig jaar – u weet waarom) gaan we verder onder een nieuwe naam. ZOUT.

Waarom? Eigenlijk hadden we de naamswijziging een jaar geleden willen doorvoeren, we hebben er toen vanaf gezien – vorige zomer wisten we niet eens óf we nog wel zouden verschijnen. We vonden en vinden Zuiderlucht geen goede naam meer omdat we een ander blad zijn dan veertien jaar geleden. De wereld is veranderd, ons publiek is veranderd – wij veranderen mee. Met de groei van onze oplage groeide ook ons verspreidingsgebied – met 20.000 gedrukte exemplaren zijn we intussen het grootste cultuurblad van Nederland en Vlaanderen. Nu we ook Antwerpen in onze armen hebben gesloten (vanaf komende maand ook Arnhem/Nijmegen), en het post-coronatijdperk lijkt te zijn aangebroken, dekt de naam de lading niet meer.

Waarom ZOUT? Het zijn gedachten die het woord oproept, in combinatie met de compactheid. Zout is een uit water gewonnen mineraal; een bestaan zonder zout is ondenkbaar. Van oudsher wordt zout gebruikt als conserveringsmiddel; het is ook een smaakversterker die bij een overdosis transformeert tot smaakvervlakker. Zout geeft kracht, zout prikkelt, op gevoelige plekken doet zout pijn.

Zout prikkelt de geest, ook historisch gezien. Op veel klassieke stillevens staat zout, als symbool van de onvergankelijkheid. Vooral de bijbel grossiert in treffende symbolen. Jullie zijn het zout der aarde, zei Jezus in de Bergrede. Hij was zieltjes aan het winnen; het gehoor een aai over de bol geven komt dan goed van pas.

Kunst is als het zout in de pap – het is een gouwe ouwe die nu het bestaansrecht van de sector in twijfel wordt getrokken weer regelmatig opduikt. Ooit was er een tv-programma dat Zout in de pap heette. Hugo Claus was er eens te gast na de uitreiking van de literaire prijs van de stad Gent. ‘Er zaten zes mensen in de zaal’, zei hij over de opkomst. ‘Later bleken het suppoosten te zijn.’

Met de verandering van titel gaat ook ons service- en agendakatern Podium anders heten. Dat gaat verder onder de naam & Paper.  En ons wekelijks online magazine ZL ExtraTijd heet voortaan Zout op Zaterdag.

Over aanpassing van toon, werkwijze en positionering hoeft u zich niet ongerust te maken. Veranderen is het zout in de pap – maar niet ten koste van onze kernwaarden. Net als ZL zal ook ZOUT zich manifesteren als onafhankelijk, toegankelijk en een tikje eigenwijs. Zoals u van ons  gewend bent.

CHRISTIANE GRONENBERG, bladmanager
WIDO SMEETS, hoofdredacteur