Shifting Horizons en Door de bomen het bos bezocht ik onlangs voor de tweede keer na de opening enkele weken geleden. Wat een heerlijke rust en ruimte om het gebodene op een doordeweekse middag te ondergaan. Maar op de een of andere manier miste ik toch ook het geroezemoes en geschuifel van mensen door deze minimalistische setting. Alsof de werken er een meerduidige betekenis van kregen te worden bekeken en bekritiseerd door een publiek dat niet enkel uitging van de beeldende kwaliteit, maar naarstig zocht naar visuele aanknopingspunten en mogelijke betekenissen.

In de tweede ruimte werd ik meteen aangetrokken door de vele (92 als ik goed geteld heb) kleine, ronde gaten in de achterwand, waarin dichterbij gekomen mijn eigen oog ondersteboven gespiegeld werd. Vervreemdend is ook het rode gat in een staand, houten paneel voor de glazen wand. Het oog naar de natuur plaatste het bos in een warme gloed. Hoe de wereld verandert, bezien door een cirkel als de rest er even niet meer is.

Shifting Horizons en Door de bomen het bos. Bas de Weerd – Leandros Ntolas – Eva Hoonhout Koen Kievits – Rebecca Niculae – Lisa Šebestiková, Oda Park, Venray

MAT VAN DER HEIJDEN

Rebecca Niculae, Condition (detail), 2023