Wie momenteel een krant openslaat of tv aanzet wordt bedolven onder cijfers en statistieken aangaande besmettingen, ziekenhuisbed-tekorten en IC-opnames. Tel daar de talloze grafieken en prognoses nog maar bij op en een onoplosbare kluwen getallen hangt als het zwaard van Damocles boven ons hoofd.

Wat is een getal?

Ik hou van tellen; om dingen te sorteren, te arrangeren of toe te eigenen en naar mijn hand te zetten. De betekenis die ik er zelf aan toedicht overschrijdt daarmee vaak alle logica, maar het is voor mij een fantastische manier om ook getallen, ritme en decoratieve elementen aan elkaar te linken en ‘mijn verhaal’ te vertellen.

Achter elke teller zit een mens. Zolang ik daarop kan vertrouwen, kom ik een heel eind.

MAT VAN DER HEIJDEN

Roy, 2021, olie-houtskool-katoen-board, 60-46 cm