“Op de Kunstacademie Maastricht hebben we inmiddels zo’n 340 leerlingen. Zelf ben ik hier 22 jaar geleden afgestudeerd, nu ben ik, behalve ontwerper van sieraden, directeur van de MAFAD. Iedereen heeft het over de kunstacademie dus die naam gaan we vanaf september ook weer voeren voor de opleidingen Maastricht Academy of Fine Arts and Design (MAFAD), Maastricht Academy for Architecture (MAA) en de bachelor Fine Art and Design in Education (FADE). Veel groter willen we niet groeien.
Wat ons bijzonder maakt, is de kleinschalige, individuele en intensieve benadering. De studenten kunnen zich hier in alle rust op hun werk concentreren, ze worden niet afgeleid. Ze hebben veel vrijheid en kunnen volop profiteren van de ervaring van docenten. De internationale masteropleiding Interior Architecture is uitgeroepen tot beste van Nederland.
Wat we hier ontwikkelen, willen we ook laten zien. In de eerste plaats in de regio. Want we vragen onze studenten goed om zich heen te kijken tijdens de opleiding, ze moeten zich bewust worden van de omgeving, deze context leren kennen. Neem architectuur, die wordt vaak gezien als een technisch fenomeen maar wij richten onze aandacht ook op hoe architectuur door mensen wordt waargenomen en wat die kan betekenen.
Wat we onze studenten vooral mee willen geven is een kritische houding en vooral veel zelfredzaamheid. Ze zullen zelf de wereld moeten veroveren dus hen enige weerbaarheid meegeven, kan geen kwaad. Een actieve houding is essentieel voor toekomstige studenten van de master. Het ontwikkelen van deze masteropleiding was van belang, niet alleen om de bachelor opleiding te versterken maar ook om onze opleiding beter neer te zetten tussen andere kunstopleidingen in Nederland.
POLIS is een masterprogramma waarin de kunstpraktijk via debat aansluiting kan vinden in de samenleving. Discours en debat is belangrijk op onze opleidingen. We streven niet naar consensus, we beschouwen elke leersituatie als een nieuw begin, van daaruit is alles mogelijk, kan alles gebeuren.”

Chequita Nahar (Paramaribo, 1970), directrice MAFAD