In de tweewekelijkse rubriek Ongezouten laat PAUL VAN DER STEEN vanaf vandaag zijn oog vallen op bekende en onbekende nieuwtjes in de kunstwereld.
De makers van de met acht Oscar-nominaties gelauwerde Vaticaanfilm Conclave zullen stiekem hun handen dichtknijpen met de zorgwekkende gezondheidstoestand van PAUS FRANCISCUS. Wat die extra actualiteit de film, naar een boek van Robert Harris, op gaat leveren zien we komende maandag bij de uitreiking van de filmprijzen.
Een kardinaal onderonsje in de Sixtijnse Kapel, zoals in Conclave, zou wel eens aanstaande kunnen zijn. Actrice ISABELLA ROSSELLINI (zus Agnes in Conclave) sprak bij het in ontvangst nemen van de prijs voor de beste film bij de Screen Actors Guild Awards haar liefde uit voor de paus en wenste hem ‘het allerbeste en een spoedig herstel’.
Vlaamse vakbonden eisen het ontslag van PHILIPPE VAN CAUTEREN, directeur van het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (SMAK) in Gent. De universiteit in die stad laat de studenten van de vakgroep kunstwetenschappen niet langer stagelopen bij de instelling. Waar klachten over grensoverschrijdende gedrag elders in de kunstwereld tot maatregelen leiden, lijkt dat bij het Gentse museum (nog) niet het geval te zijn. Volgens de bonden is het leiderschap van Van Cauteren sinds het naar buiten komen van de klachten alleen maar toxischer geworden.
BIRKENSTOCK, maker van sandalen en slipper die zelfs een rol kregen in de BARBIE-film, probeerde vorige week zijn zowel verguisde als bejubelde schoeisel door het Bundesgerichtshof in Karlsruhe tot toegepaste kunst de laten verklaren. Die status zou wettelijke bescherming bieden tegen na-apers. De hoogste rechter van Duitsland oordeelde echter dat het hier meer om ambacht gaat dan om kunst.
Weinig plekken zijn zo uitwisselbaar als vliegvelden. Om daar wat aan te doen proberen luchthavens zichzelf meer smoel door onderdak te bieden aan kleine musea en kunstwerken een prominente plek te geven in vertrek- en aankomstruimtes. Zo krijgt Noah’s ark van KOEN VANMECHELEN, vorig jaar nog te zien op de Biënnale van Venetië, een plek op het vliegveld van die stad. Vanmechelens ark is geïnspireerd door de vaporetto’s die als waterbus door Venetië varen. Aan boord van het kunstwerk zijn behalve dieren ook historische figuren, zoals ALBERT EINSTEIN, FRIDA KAHLO en MAHATMA GANDHI te zien. Ook Looking fort the Ark, een ander werk van Vanmechelen dat tijdens de biënnale te zien was, blijft in Venetië.