Veruit de meeste dingen in het leven leer je van een ander. Je ouders, je familie, je vrienden, je school en alle ervaringen die je in je leven opdoet op je werk of in je vrije tijd. Steeds komt er weer iets bij.

Soms zijn mijn dagelijkse beslommeringen zo ingebed, dat het voelt als een bevrijding al die ‘aangeleerde dingen’ gewoon los te laten. Maar gewoontegetrouw als ik ben, zadel ik mezelf in rap tempo weer op met aanpassingen, geheel in de lijn van mijn vertrouwde omgeving. Moet ook erkennen dat dat prima functioneert.

Toch blijft er iets kriebelen, iets broeien. Ik kan het onmogelijk duiden, maar heel af en toe, ergens in het proces als ik teken, schilder of schrijf, ervaar ik het gevoel hetzelfde anders te zien.

Van binnen leer ik mezelf, langzaam maar toch.

MAT VAN DER HEIJDEN

Mat van der Heijden, Dat kan ook anders, 2021, potlood-aquarel-papier, 32,5-25 cm