Van mijn lagere school herinner ik me juf Schouren van klas 1 als een uitermate gedisciplineerde vrouw van middelbare leeftijd. Steeds als ik iets eerder klaar was met de oefeningen kwam ze aanzetten met tekenschriftjes. Op het afsluitend oudergesprekje was juf Schouren wellicht nog trotser op mijn schriftjes dan ik.
Deze zomer keek ik weer met veel plezier naar het WK voetbal. Het blijft een genot te kijken naar de spelers die op dit podium wel willen, maar echt niet beter kunnen. Zoals Abdullah Al-Mayouf, de keeper van Saoedi-Arabië die in de openingswedstrijd maar liefst vijf doelpunten om zijn oren kreeg. In de slotminuut zag hij een vrije trap vanaf de zestien over de muur de hoek in zeilen. Veel te laat zette hij aan voor een snoekduik, maar kwam met zijn verkeerde arm gestrekt naar de bal nauwelijks van de grond. Toen de bal al in de touwen lag, stortte hij ver voor de paal ter aarde, staarde even naar het gras, schudde zijn hoofd en nam zich voor het de volgende wedstrijd een stuk beter te doen.

Je best doen (2018). Potlood-papier, 32,5 x 25 cm.