Terwijl de wind over het boerenland jakkert, verandert de lucht continu van kleur en vorm. De natuur geeft dezer dagen werkelijk een showtje weg, maar je moet het wel willen zien.
Ik herinner me een najaarsstorm enkele jaren geleden. We hadden ons voorgenomen enkele dagen te fietsen in Noord-Holland, maar de aankondiging van de storm deed ons beslissen een strandwandeling te maken bij Petten. Een enorm geraas kwam op ons af toen we de laatste duinhellingen voor de zee naderden. Boven gekomen zijn we achterste tevoren richting de beukende golven gelopen, maar na enkele minuten te zijn gezandstraald, hebben we de wandeling snel weer tussen de duinen voortgezet.
Om wat tekst weg te werken, sneed ik met een scherp mes een sjabloon uit een stukje karton. Het achtergebleven stuk bleef als een soort mal op mijn werktafel liggen; ik zag een boot tot me komen. Maar met de vorm eenmaal ter hand en op papier gezet, kwam het gestreepte patroon van mijn vaders pyjama boven drijven.
Maar je moet het wel willen zien.

Mat van der Heijden, Idee (2020). Potlood en aquarel op papier, 32,5 x 25 cm