Het slaat natuurlijk nergens op, maar wanneer ik op tv naar een voetbalwedstrijd kijk, betrap ik me er meermaals op het spel te coachen. Links, nu, te laat en meer van dat soort kreten, geheel gericht aan dovemansoren, maar toch.
Met het verstrijken van de jaren en een beetje levenservaring, zie je dingen aankomen. Daarbij zitten vaak ook eerder gemaakte fouten of te positief ingeschatte verwachtingen. Toch blijft het noodzakelijk persoonlijk te ervaren wat er gebeurt als… Af en toe komt er namelijk iets nieuws uit, iets anders, een geheel onverwachte wending.
Na een korte beschouwing kreeg ik een tijd terug het welgemeende advies de teksten uit mijn beeldend werk te laten. Woorden en letters stonden mijn krachtige beeldtaal alleen maar in de weg. Die kon ik beter afzonderlijk op papier zetten. De vraag of hij niet beter ook mijn penseel ter hand zou kunnen nemen, heb ik maar niet gesteld.
Het was goed bedoeld.

Mat van der Heijden, Voetstap, 2019, potlood, aquarel, papier,
32,5 x 25 cm