1. Colson Whitehead – De ondergrondse spoorweg (2)

2. Lars Kepler – Jager (-)

3. Johan van de Beek & Claire van Dyck – Sultan en de lokroep van de jihad (-)

4. Stefan Hertmans – De bekeerlinge (-)

5. Ilja Leonard Pfeijffer – Peachez (-)

6. Elena Ferrante – De geniale vriendin (4)

7. Pierre Jarawan – De zoon van de verhalenverteller (-)

8. Almudena Grandes – Kleine helden (-)

9. Marcia Luyten – Het geluk van Limburg (-)

10. Kluun – DJ (-)

Opvallende nieuwkomer deze week is Sultan en de lokroep van de jihad van Johan van de Beek en Claire van Dyck, waarvan de eerste druk al na een week was uitverkocht. Behalve, curieus genoeg, bij de kwaliteitskranten NRC Handelsblad en Volkskrant (tot nu toe) trok het boek van de twee onderzoeksjournalisten van De Limburger veel aandacht. Herstel: ook de regionale zender L1 had geen interesse in het beste boek van eigen bodem sinds lange tijd. Het verscheen rond carnaval, toen had de regionale nieuwszender ander zaken aan het hoofd. Sultan geeft een uitbundig gedocumenteerd beeld van de verleidingskracht die de jihad op jonge moslims uitoefent, en, even ontstellend, hoe de samenleving daar mee omgaat. Een journalistieke page turner met in dit genre onvermoede literaire kwaliteiten.

Voor een top-10 die wordt samengesteld op basis van verkoopcijfers van vier Nederlandse en twee Vlaamse boekhandels, is de entree van Peachez van Ilja Leonard Pfeijffer, de in Genua woonachtige Nederlandse auteur, opmerkelijk. De als roman verpakte novelle scoorde al haar punten voor deze klassering bij de Vlaamse lezers. Misschien omdat het ‘fotomodel’ Sarah Peachez, waar het centrale personage in dit boek op is gebaseerd, als pornosterretje in bepaalde kringen al bekendheid genoot van het internet? “Voor al die anderen ben ik alleen maar een foto, een plaatje, een fantasie. Voor jou ben ik echt. Snap je dat.” Aldus Ilja.

Deze lijst is samengesteld op basis van actuele verkoopcijfers van de boekhandels Dominicanen (Maastricht), Grim (Hasselt), Krings (Sittard), Malpertuis (Genk), Van Piere (Eindhoven) en de Tribune (Maastricht).