1 Rutger Bregman – De meeste mensen deugen (2)
2 Jeroen Brouwers – Cliënt E. Busken (3)
3 Akyol Özcan – Generaal zonder leger (-)
4 Lucinda Riley – De zeven zussen – Zon (1)
5 Sandro Veronesi – De kolibrie (-)
6 Splinter Chabot – Confettiregen (-)
7 Ilja Leonard Pfeijffer – Grand Hotel Europa (-)
8 Paolo Cognetti – Zonder de top te bereiken (-)
9 Bas Heijne – Mens/onmens (7)
10 Oek de Jong – Zwarte schuur (-)

Vervuild  – De glorieuze entree van de vrijwel ADHD-familie Chabot in (een van de laatste afleveringen van) de DWDD was zonder twijfel het begin geweest van een onstuitbare opmars door de hitlijsten – ware het niet dat de coronacrisis ertussen kwam. Vader Bart en zijn vier zonen werden van het scherm verlaagd door virologen en ic-deskundigen. Alleen zoon Splinter, bekend van tv en wat niet al, haalde deze top-10.

Hoewel amper zichtbaar in de titels is deze lijst behoorlijk vervuild door het virus. De boekhandels die aan deze lijst meewerken waren afgelopen maand (deels) dicht – en dat terwijl het nog wel Boekenweek, pardon, Boekenmaand was. Bij vrijwel alle winkels daalde de omzet behoorlijk. Het verhaal dat het huisarrest bij Nederlanders en Vlamingen een leeswoede zou ontketenen, bleek een mythe.

Zo schoof Rutger Bregman met zijn optimistische titel De meeste mensen deugen door naar plaats 1, met in zijn kielzog good old Jeroen Brouwers die met Cliënt J. Busken zichzelf overtrof. Dat Ilja Leonard Pfeijffer hier een comeback maakte met zijn bestseller Grand Hotel Europa, lijkt wel weer met het virus te maken hebben. De schrijver zit opgesloten in Genua, vanwaar hij elke dag een schrijnende column schrijft over corona-brandhaard Italië.

 

Deze lijst is samengesteld op basis van actuele verkoopcijfers van de boekhandels Dominicanen (Maastricht), Gianotten Mutsaers (Tilburg), Grim (Hasselt), Van Piere (Eindhoven) en De Tribune (Maastricht).