1 Rutger Bregman – De meeste mensen deugen (1)

2 Dirk De Wachter – De kunst van het ongelukkig zijn (-)

3 Griet Op de Beeck – Let op mijn woorden (5)

4 Oek de Jong – Zwarte schuur (3)

5 Ilja Leonard Pfeijffer – Grand Hotel Europa (7)

6 Jean-Yves Ferri – Asterix 38: De dochter van de veldheer (-)

7 Ilja Leonard Pfeijffer – Ondraaglijke lichtheid (7)

8 Fokke Obbema – De zin van het leven (-)

9 Alma Mathijsen – Niet schrikken mama (-)

10 Stefan Brijs – Zonder liefde (-)

GEEN GELD – Het was drukin het café. We deelden een tafeltje met twee pensionado’s, waardoor het ineens een gemeleerd gezelschap was, met een kunstenaar en een schrijver wiens jongste boek ter tafel lag. De kunstenaar, ietwat melig, greep zijn kans en prees het boek aan bij de pensionado’s. De vrouw nam het ding ter hand, bekeek het en gaf het aan haar man.
De verantwoordelijkheid woog zwaar. Hij begon meteen te bladeren.
De kunstenaar hernam zijn rol. “De schrijver zit naast u”, zei hij. “Hij wil het graag voor u signeren.” Hij noemde de prijs. “Geen geld toch?”
De man richtte zich tot de schrijver. “Uw naam komt me bekend voor”, zei hij.
De schrijver keek verbaasd op.
De vrouw wenkte de kelner voor de rekening, haar man zocht naar een uitweg. “Vroeger, op school, heb ik veel boeken moeten lezen. Dat is killing voor je leesplezier. Herkent u dat?”
De schrijver knikte. “Na mijn schooltijd kon ik alle boeken te lezen die ik maar wilde lezen. Niets moest nog, alles mocht. Herkent u dat?”
De vrouw reikte de man zijn jas aan. Ze stonden op, bedankten ons voor het gezelschap en trokken verder, op weg naar de volgende verplichting.

Deze lijst is samengesteld op basis van actuele verkoopcijfers van de boekhandels Dominicanen (Maastricht), Gianotten Mutsaers (Tilburg), Grim (Hasselt), Krings (Sittard), Malpertuis (Genk), Van Piere (Eindhoven) en De Tribune (Maastricht).