1 Michelle Obama – Mijn verhaal (-)

2 Levi Weemoedt – Pessimisme kun je leren (-)

3 Paulien Cornelisse – Taal voor de leuk (-)

4 Steven Hawking – Antwoorden op de grote vragen (-)

5 Paolo Giordano – De hemel verslinden (-)

6 Jochem Myjer – De gorgels en het geheim van de gletsjer (-)

7 Soren Sveistrup – Oktober (5)

8 A.F.Th. van der Heijden – Mooi doodliggen (-)

9 Lieve Joris – Terug naar Neerpelt (10)

10 Herman van Veen – Voor het eerst (-)

Heel vroeger lazen de mensen hardop. Misschien zouden we dat meer moeten doen, om de woorden beter te begrijpen. Hardop lezen, schrijft Joe Moran in The Guardian, “verplicht je om de woorden op te merken en ze de aandacht te schenken die de schrijver ze heeft gegeven.”

Noem het slow reading. Het is hoe William Shakespeare leerde lezen en schrijven. Moran: “Hij leerde hoe de woorden aanvoelden in je mond voor ze verkalkten in logica en betekenis.”

Is die verdichte aandacht voor het woord verdwenen? Missen we er in deze overhaaste tijd de concentratie voor, ontbreekt de drang naar verdieping? De wereld zou er zeker beter van worden als we gas terugnamen, als we meer zouden luisteren en minder praten. Maar de nieuwe technologieën staan het niet toe, ze leiden tot het tegenovergestelde, het overschreeuwen van elkaar. De grootste bek heeft de meeste attentiewaarde.

Of niet?

Door die technologieën ontstaan ook nieuwe oases waar de neiging naar verstilling weer ruimte krijgt, en de dorst naar verdieping kan worden gestild. Juist online zijn ook lange, beschouwende teksten in trek. En door streamingdiensten kijken we thuis én in de bioscoop naar trage, gelaagde dramaseries die intellectuele en emotionele inzet vergen.

Toch raakt het nog steeds niet aan die ene unieke eigenschap van het boek, waar je zelf het tempo en het ritme bepaalt. Waar je ook bent. Een overhaaste omgeving heeft daarop geen enkele invloed.

Deze lijst is samengesteld op basis van actuele verkoopcijfers van de boekhandels Dominicanen (Maastricht), Gianotten Mutsaers (Tilburg), Grim (Hasselt), Krings (Sittard), Malpertuis (Genk), Van Piere (Eindhoven) en De Tribune (Maastricht).