1 Geert Mak – Grote verwachtingen (-)

2 Rutger Bregman – De meeste mensen deugen (1)

3 Jean-Yves Ferri en Didier Conrad – Asterix 38: De dochter van de veldheer (6)

4 Ish Ait Hamou – Het moois dat we delen (-)

5 Dirk De Wachter – De kunst van het ongelukkig zijn (2)

6 Griet Op de Beeck – Let op mijn woorden (3)

7 Yotam Ottolenghi – Plenty (-)

8 Stephan Enter – Pastorale (-)

9 Martine Bijl – Rinkeldekink (-)

10 Lévi Weemoedt – Gezondheid! (-)

ZOEKENDE GEESTEN – Bij de meest verkochte boeken in onze zaak zitten nogal wat titels voor zoekende geesten, schreef Henk Groenewegen van boekhandel De Tribune bij het inleveren van zijn lijstje voor deze rubriek. Goed verkopende boeken als Grote verwachtingen van Geert Mak, De meeste mensen deugen van Rutger Bregman en De kunst van het ongelukkig zijn van psychiater en Nick Cave-lookalike Dirk De Wachter wijzen er inderdaad op dat de mensen, in elk geval de lezende mensen, op zoek zijn naar een helpende hand in hun aan groeiende twijfel onderhevige bestaan.

Dat titels met Grote Woorden zo in trek zijn, draagt er mogelijk toe bij dat andere, misschien wel interessantere boeken deze top-10 niet halen. Geen spoor van Bookspot-winnaars De hoogstapelaar van Wessel te Gussinklo en De avant-gardisten van Sjeng Scheijen, boeken die niet alleen een groot publiek verdienen, maar ook, elk op hun manier, veel zeggen over de wereld waarin we leven. Hetzelfde geldt voor het werk van Nobelprijswinnaars Olga Tokarczuk en Peter Handke – ook zij zijn nergens te bekennen.

Voor zekerheden, besloot Henk Groenewegen zijn mail fijntjes, moeten we bij Godfried Bomans zijn (evenmin in deze lijst), zoals in het verhaal De brandmeester, met daarin de vraag: “Wanneer is een brand een uitslaande brand?” Het antwoord: “Dat weten wij pas wanneer het in de krant heeft gestaan.”

Dat waren nog eens tijden: toen de krant nog de standaard der dingen was.

Deze lijst is samengesteld op basis van actuele verkoopcijfers van de boekhandels Dominicanen (Maastricht), Gianotten Mutsaers (Tilburg), Grim (Hasselt), Krings (Sittard), Malpertuis (Genk), Van Piere (Eindhoven) en De Tribune (Maastricht).