1 Paolo Cognetti – De acht bergen (3)

2 Yuval Noah Harari – Homo Sapiens (-)

3 Tommy Wieringa – De heilige Rita (1)

4 Michael Wolff – Vuur en woede (-)

5 Haruki Murakami – De moord op Commendatore 2 (-)

6 Margot – Vanderstraeten – Mazzel tov (-)

7 Haenim Sunim – Dingen die je alleen ziet… (-)

8 Remco Campert – Open ogen (-)

9 Carlos Ruiz Zafón – Het labyrint der geesten (4)

10 Marcia Luyten – Het verdriet van Limburg (-)

In ‘De slimste mens’, een tamelijk humorloze quiz met bekende Nederlanders van wie ik de meeste niet ken, dook een vraag op over Thomas Mann. De drie kandidaten mochten trefwoorden roepen over de schrijver en diens werk, er schoot hen niets te binnen. Ze waren geïrriteerd. Niet omdat ze nog nooit van Mann hadden gehoord, maar omdat ze het een onzinnige vraag vonden. Over een schrijver uit de 20e eeuw! En dan ook nog een Duitser!

Enkele minuten eerder moesten de kandidaten kunststromingen herkennen in acht schilderijen die ze kregen voorgeschoteld. De vrouw in het gezelschap was boos omdat het enige dat haar te binnen schoot bij een surrealistisch schilderij, “magisch realisme!”, werd afgekeurd. Ook deze vraag vonden de kandidaten belachelijk. Of ze zelf geen kunst in huis hadden, probeerde de quizmaster nog. Jazeker, antwoordde een van de drie, maar alleen van kunstenaars die hij kende. Zoals zijn vrouw.

Wie denkt dat het met kunst en cultuur weer crescendo gaat, zit ernaast. Het ridiculiseren van (kennis over) de vrije verbeelding die literatuur, muziek en beeldende kunst voortbrengt, is natiebreed. Dat komt trouwens níet door Halbe Zijlstra. Hij was niet de grondlegger maar een product van die stroming. Waarvoor het applaus nog lang niet is verstomd.

Deze lijst is samengesteld op basis van actuele verkoopcijfers van de boekhandels Dominicanen (Maastricht), Grim (Hasselt), Krings (Sittard), Malpertuis (Genk), Van Piere (Eindhoven), Standaard (Turnhout) en De Tribune (Maastricht).