1 Rutger Bregman – De meeste mensen deugen (2)

2 Herman Koch – Finse dagen (-)

3 Selma van de Perre – Mijn naam is Selma (-)

4 Ish Ait Hamou – Het moois dat we delen (8)

5 Geert Mak –  Grote verwachtingen (1)

6 Herman Finkers – De cursus omgaan met teleurstellingen gaat wederom niet door (3)

7 Lucinda Riley – De zeven zussen (-)

8 Arnon Grunberg – Bezette gebieden (-)

9 Pascal Mercier – Het gewicht van de woorden(-)

10 Joyce Dunbar – Moppereend (-)

Male gaze – Een tijdje geleden alweer vroeg De Volkskrant aan zes schrijvers om hun boekenkast door te lichten op de m/v-verhouding. Het leverde een artikel op met vijf schrijvers en één schrijfster (Aaf Brandt Corstius). Toeval? Of wilde de redactie een male gaze als uitkomst?

Die kwam er, gemarineerd met ironie en sarcasme – hoe moet je anders omgaan met zo’n malle vraag. Je kunt ook bedanken voor de eer, er zijn er vast geweest die dat hebben gedaan. Toch waren er zes ijdeltuiten, vijf mannen en ABC dus, die ja zeiden tegen deze gratis reclame voor zichzelf.
De 25-jaarlijkse bibliotheekfoto die eind vorig jaar werd gemaakt van de schrijversstal van De Bezige Bij, liet zien dat het Volkskrant-item een pars pro toto was: ijdelheid der ijdelheden – het zijn vooral mannen. Nog wel.
Wat ook opviel: het uitdijende keurkorps van De Bezige Bij past nog maar net op de foto. Je zou bijna denken dat het goed gaat met het boek. Niets, nou ja, niet veel, is minder waar.
Intussen zijn de alarmbellen over ontlezing en semi-analfabetisme alweer uitgestorven. Een minister (m) zei dat hij het probleem zou aankaarten – bij zichzelf? Zijn collega (v) schoot op het nippertje een pleidooi van de Raad voor Cultuur voor een leesoffensief te binnen. Ze had het al verdrongen. Het jongste advies van de raad, een verplichte bibliotheek in elke gemeente, zal het niet anders vergaan.

Deze lijst is samengesteld op basis van actuele verkoopcijfers van de boekhandels Dominicanen (Maastricht), Gianotten Mutsaers (Tilburg), Grim (Hasselt), Krings (Sittard), Malpertuis (Genk), Van Piere (Eindhoven) en De Tribune (Maastricht).