1. Conny Palmen – De zonde van de vrouw (-)

2. Mohammed El Bachiri – Een jihad van liefde (-)

3. Joris Luyendijk – Kunnen we praten (-)

4. Tommy Wieringa – De dood van Murat Idrissi (-)

5. Yuval Noah Harari – Homo Deus (-)

6. Sonja Barend- Je ziet mij nooit meer terug (-)

7. Andy Griffiths – De waanzinnige boomhut (-)

8. Daniel Cole – Ragdoll (-)

9. Marcia Luyten – Het geluk van Limburg (9)

10. Elena Ferrante – De geniale vriendin (6)

De Boekenweek heeft danig huisgehouden in onze top-10. Op Marcia Luyten en Elena Ferrante na hebben alle toppers van vorige maand moeten plaats maken voor schrijvers die door de uitgevers met groot vertoon in de worstenmachine van de marketing zijn geperst. Conny Palmens De zonde van de vrouw – van niets op 1 met een recordscore – lag als boekenweekessay in menshoge stapels te lonken bij de kassa’s. Dun, goedkoop, zonde en vrouw: een combinatie die voor velen nog steeds onontkoombaar is. Het nog dunnere Jihad van liefde, de shit van de heilige oorlog gepresenteerd in grote letters en hapklare emo-brokken, kreeg zoveel publiciteit dat het moeiteloos de tweede plek haalde.

In dat publicitair geweld moest Sultan en de lokroep van de jihad, over dezelfde problematiek maar tien keer beter, het veld ruimen. Ook omdat uitgeverij Balans er (tot nu toe) geen dubbeltje advertising voor over had. Dat er alsnog een tweede druk komt, hebben de auteurs te danken aan de aanhoudende en unaniem lovende recensies.

Boeken – we wisten het natuurlijk al, maar hopen altijd op de regels bevestigende uitzonderingen – verkopen niet per se op kwaliteit, maar op publiciteit. Preciezer: op tv-publiciteit.

Nog een boek dat deze lijst niet haalde, is het eindelijk vertaalde Zijde van Alessandro Baricco en Rébecca Dautremer. Onterecht: vanwege de poëtische taal van Baricco en de schitterende tekeningen van Dautremer. Op naar de boekenwinkel!

Deze lijst is samengesteld op basis van actuele verkoopcijfers van de boekhandels Dominicanen (Maastricht), Grim (Hasselt), Krings (Sittard), Malpertuis (Genk), Van Piere (Eindhoven) en De Tribune (Maastricht).