1. Peter Buwalda
  Otmars zonen (-)
 2. Ilja Leonard Pfeijffer
  Grand Hotel Europa (2)
 3. Bart Van Loo
  De Bourgondiërs (1)
 4. Michel Houellebecq
  Serotonine (-)
 5. Sally Rooney
  Normale mensen (3)
 6. Murat Isik
  Onzichtbaar (-)
 7. Lucinda Riley
  De zeven zussen (5)
 8. Esther Verhoef
  Facade (-)
 9. Nicolien Mizee
  Moord op de moestuin (-)
 10. Joke Hermsen
  Het tij keren (-)

BLAUWE PIL _Niet alleen Bart Van Loo, ook onze literaire knuffelbeer Ilja Pfeijffer maakt ruim baan voor Otmars zonen. Peter Buwalda is na negen jaar eindelijk debutant-af, en het was het wachten meer dan waard.

Otmars zonen is zo’n boek dat je ondanks omvang en gewicht de hele dag met je mee sleept om elk verloren moment in weg te duiken. Niet om te weten hoe het afloopt, dat is lastig bij een eerste deel van een trilogie, en het doet er ook niet toe. Maar omdat je wordt teruggezogen naar deze high speed-blender van verwikkelingen, perspectieven en elkaar manipulerende personages.

En dan zijn er nog de verslavende zinnen om je aan te onderwerpen en de onvergetelijke scènes om vast te pinnen op het prikbord van je geheugen. Met een sinister genoegen duwt Buwalda zijn personages naar hun limiet en laat zijn lezers alle hoeken van de vertelkunst zien.

Tegelijkertijd is het muziek. Niet van je do-re-mi-fa-sol en we doen er nog een alineaatje bij omdat het zo lekker bekt, geen ram-bam drie akkoordenproza waar bestsellers van worden gemaakt. Otmars zonen biedt de boost en de brille van eh… het derde deel van Beethovens Sonate N.32 Opus 111 misschien? Wordt gelukkig vervolgd.

Deze lijst is samengesteld op basis van actuele verkoopcijfers van de boekhandels Dominicanen (Maastricht), Gianotten Mutsaers (Tilburg), Grim (Hasselt), Krings (Sittard), Malpertuis (Genk), Van Piere (Eindhoven) en De Tribune (Maastricht).