1 Griet Op de Beeck – Het beste wat we hebben (-)

2 David Lagercrantz – Millennium 5: De man die zijn schaduw zocht (-)

3 Paolo Cognetti – De acht bergen (-)

4 Arthur Japin – Kolja (-)

5 Fleur van Groningen – Leven zonder filter (-)

6 Ken Follet – Kingsbridge 3: Het eeuwige vuur (-)

7 Margot Vanderstraeten – Mazzel tov (3)

8 Yuval Noah Harari – Sapiens (2)

9 Jamie Oliver – 5 ingrediënten (-)

10 Aya Sabi – Verkruimeld land (-)

Volgende keer zal alles anders zijn, voorspelde een boekverkoper vorige maand, dan zijn de zomeraankopen er toch echt uit. En zo is het. De trotse koploper van toen, Alfred Birneys De tolk van Java is in één klap weggevaagd. Zelfs Marcia Luytens evergreen Het geluk van Limburg is verdwenen.

De grote schoonmaak leverde acht nieuwkomers op. De meest opvallende, de uit Italië overgewaaide hype De acht bergen van Paolo Cognetti, werd boek van de maand bij DWDD. Veel meer heb je niet nodig.

Door het tromgeroffel in de media eisten ook Arthur Japin en Griet Op de Beeck de bij hun status passende plek op. Waarom zoveel mensen naar een boek grijpen over – zo is het althans in de publiciteit gezet – incest? De vraag stellen is haar beantwoorden. Met die dooddoener kunt u thuis gezellig alle kanten op.

Met het naderen van de herfst dienen zich ook de zelfhulp- en kookboeken weer aan, in deze lijst vertegenwoordigd door Fleur van Groningen en Jamie Oliver. De laatste is zo beroemd dat de uitgever niet eens de moeite heeft genomen om over een pakkende titel na te denken. (WS)

Deze lijst is samengesteld op basis van actuele verkoopcijfers van de boekhandels Dominicanen (Maastricht), Grim (Hasselt), Krings (Sittard), Malpertuis (Genk), Van Piere (Eindhoven), Standaard (Turnhout) en De Tribune (Maastricht).