1 Marieke Lucas Rijneveld – De avond is ongemak (8)

2 Arthur Japin – Mrs. Degas (-)

3 Rutger Bregman – De meeste mensen deugen (1)

4 Ottolenghi – Flavour (-)

5 Raynor Winn – De wilde stilte (3)

6 Peter Waterdrinker – De rat van Amsterdam (2)

7 Merlijn Kamerling – Nu ik je zie (-)

8 Elena Ferrante – Het leugenachtige leven van volwassenen (-)

9 Stefan Hertmans – Opgang (-)

10 Kluun – Familieopstelling 

Boek en plaat
Zou Utopia Avenue van David Mitchell deze top-10 gaan halen? Het boek gaat over een fictieve popband die door de schrijver als vehikel wordt gebruikt om het belang van de muziek in de jaren zestig te karakteriseren. 

Er zijn mensen, ik ben een van hen, die zich afvragen hoe hun bestaan er uit zou zien zonder muziek en zonder boeken. De vraag is onbeantwoordbaar. Zo’n leven is letterlijk onvoorstelbaar.

Maar boeken óver muziek?  Op aanraden van een vriend las ik ooit De cellosuites (inderdaad, over Bach) van Eric Siblin. Heerlijk boek. En verder? Opgegroeid met popmuziek heb ik nog nooit één boek over het genre uitgelezen. Ik had genoeg aan de muziek. 

In Remain in Love beschrijft drummer Chris Frantz de geschiedenis van Talking Heads. In een recensie lees ik dat het Brian Eno was die David Byrne, het brein van de band, losweekte van de rest. Begrijpelijk. Byrne heeft in één vinger meer talent dan de drie andere bandleden in hun zes handen. 

Over Byrne gesproken. In Bicycle Diaries beschrijft hij de steden die hij tijdens zijn tournees met de fiets verkende. Uit de fragmenten die ik las, klonk een man die zichzelf interessanter vindt dan zijn omgeving. Prima, zo lang hij goede muziek blijft maken, en ik zijn boek aan de kant kan leggen. 

Nog verder terug in mijn jeugd was er Black Sabbath. De hitsingle Paranoid bracht me als bibberende puber in een ander universum. Hun eerste plaat is 50 jaar oud, er verschijnt een jubeleditie. Ik ga hem kopen, for old times’ sake. Het boek dat ongetwijfeld gaat volgen, sla ik over. (WS)

Deze lijst is samengesteld op basis van actuele verkoopcijfers van de boekhandels Dominicanen (Maastricht), Gianotten Mutsaers (Tilburg), Grim (Hasselt), Krings (Sittard), Malpertuis (Genk), Van Piere (Eindhoven) en De Tribune (Maastricht).