1 Paolo Cognetti – De acht bergen (3)

2 Karen Slaughter – Gespleten (4)

3 Murat Isik – Wees onzichtbaar (1)

4 Dan Brown – Oorsprong (-)

5 Jonas Jonasson – De 100-jarige die uit het raam klom en verdween (-)

6 Lucinda Riley – De zeven zussen (-)

7 Stephen Fry – Mythos (2)

8 Yuval Noah Harari – Sapiens (-)

9 Nino Haratischwili – Het achtste leven (-)

10 Hendrik Groen – Leven en laten leven (10)

Zelden leverden de betrokken boekhandels zo weinig titels aan voor deze ZL-boekentoptien als nu. Veel bleef bij het oude. Zoals een van de boekverkopers het uitdrukt: “Mensen sparen hun titels op voor hun vakantielijstjes, in de meeste gevallen ‘bewezen’ titels. Op vakantie in het buitenland wil je niet met een boek zitten dat niet bevalt.”
In deze top-10 staan derhalve vijf titels uit de vorige lijst en drie oudgedienden die een comeback maakten: Dan Brown, Jonas Jonasson en Yuval Noah Harari. De enige twee echte nieuwkomers zijn Lucinda Riley en Nino Haratischwili, die met Het achtste leven (voor Brilka) niet alleen qua omvang een echt vakantieboek schreef. Al zullen mensen die alleen met handbagage willen reizen dat weerspreken. Maar zeg nou zelf: wie gaat er op vakantie drie weken met een gebogen rug naar een schermpje zitten kijken als je dat de rest van het jaar ook al doet?
Het boek van de bij lancering pas dertigjarige Haratischwili, een in het Duits schrijvende Georgische, beschrijft in bijna 1300 pagina’s het verhaal van haar in zes generaties over Europa uitwaaierende familie. Urgenter kan een familiegeschiedenis amper zijn. (WS)

Deze lijst is samengesteld op basis van actuele verkoopcijfers van de boekhandels Dominicanen (Maastricht), Gianotten Mutsaers (Tilburg), Grim (Hasselt), Krings (Sittard), Malpertuis (Genk), Van Piere (Eindhoven) en De Tribune (Maastricht).