Stel dat je zelf de maat en de vorm van je borsten zou mogen kiezen, vroeg ik mijn vriendin, als een onverwacht raadspelletje ten dienste van deze column. 

Nee, niet aan het begin van je leven, maar elke week opnieuw of misschien wel per gelegenheid. Borsten voor het zwemmen, voor het slapen, voor een avondje uit, zou je dat willen? Ze moest even zitten maar hoefde er toch niet lang over na te denken, ja dat leek haar wel wat. Een ideaal lichaam bestaat natuurlijk niet, maar tits for the occasion was misschien nog wel beter. 

Ik kwam op het spelletje na herlezing van het geweldige boek Wat Maakt de Mens? van techniekfilosoof Peter-Paul Verbeek, in het dagelijks leven al enige tijd rector magnificus van de Universiteit van Amsterdam. Niet dat Peter-Paul zich bezighoudt met inwisselbare borsten, hij is vooral geïnteresseerd in hoe nieuwe technologie ons denken en ook ons morele oordeel over die techniek bepaalt en vaak ook verandert. Want laten we ervan uitgaan dat als borsten naar keuze ooit mogelijk zouden zijn, daar een flink brok gespecialiseerde techniek aan te pas zou komen. 

Hij zag de jarenlange arbeid voor het gedroomde lichaam in rook opgaan

Anders gezegd, bij elke nieuwe technische innovatie en zeker die betrekking heeft op ons als mens en op ons lijf bestaat morele weerstand, die pas na verloop van tijd als de situatie letterlijk is genormaliseerd weer wegebt. 

De bonus-zoon in huis, net terug van de sportschool, vond het overigens helemaal geen goed idee om zo gemakkelijk elk denkbaar lichaam op te kunnen roepen. Ineens zag hij jarenlange arbeid ter verkrijging van bewondering voor een gedroomd lichaam in rook opgaan. En erger nog, als zelfs de typende couch potato met een pilletje of vingerknip Badr Hari of Rico Verhoeven in de schaduw kon stellen, dan was er eigenlijk niks meer aan.

In ons museum interesseren we ons zeer voor de ideale vorm, van spullen als auto’s maar zeker ook van de mens. En wat er gebeurt als in de nabije toekomst de mens steeds meer zijn eigen vorm bepaalt. In de digitale wereld kunnen we al iedere gedroomde identiteit en lichaam aannemen en verbeelden. En iedereen kiest daar al zijn ideale of gefantaseerde zelf. For better or for worse en zonder moreel bezwaar.


Dit artikel is onderdeel van &PAPER en valt buiten de verantwoordelijkheid van de ZOUT hoofdredactie.