– deze dagtrip heeft reeds plaatsgevonden –

Al voor het vierde jaar biedt Zuiderlucht u een dagtrip naar de Ruhrtriennale aan, een vermaard internationaal kunstenfestival in het Duitse Ruhrgebied.

Dit jaar nemen we u mee naar de wereldpremière van Cosmopolis, Johan Simons’ laatste productie als intendant van de Ruhrtriennale.


Over de productie

Cosmopolis is gebaseerd op de gelijknamige roman van Don De Lillo, een van de belangrijkste hedendaagse Amerikaanse schrijvers. Hij schetst in Cosmopolis één dag in het leven van Eric Packer, een 28-jarige, gewetenloze speculant in New York. Wereldwijd wankelen de koersen en bewegen de financiële markten zich in een duikvlucht omlaag. Het hart van de metropool staat op instorten. De president is in de stad, een Soefi-rapper wordt onder massale deelneming van z’n aanhangers ten grave gedragen, gewelddadige tegenstanders van de globalisering betogen, artiesten verstoren met guerrilla-acties de openbaarheid. En ook het leven van Eric Packer is aan het wankelen.

Cosmopolis is Johan Simons‘ laatste enscenering als intendant van de Ruhrtriennale. Net als in het werklozendrama Accattone (2015) en in de politieke reflectie Die Fremden (2016) verbindt hij een groot hedendaags thema, in dit geval het zich steeds opnieuw oprichtende hyperkapitalisme, met de vraag naar onze eigen handelingsmogelijkheden. In de hoofdrollen spelen dit jaar Elsie de Brauw, Pierre Bokma, Mandela Wee Wee en Bert Luppes.

De dagtrip

De opvoering vindt plaats in de Jahrhunderthalle, een imposant gebouw van 8.900 vierkante meter dat ooit deel uitmaakte van een hoogovencomplex. Voor en na de voorstelling bezoeken we op het terrein van de Jahrhunderthalle nog twee Ruhrtriennale-installaties: We krijgen een rondleiding in het kunstendorp The Good, The Bad & The Ugly. Hier proclameert de Nederlandse kunstenaar Joep van Lieshout met grote installaties en machines ‘The End of Everything’ – het einde van alles. Zijn nieuw werk voor de Ruhtriennale is een confronterende reflectie op de kunst en de wereld, en becommentarieert ons menselijke consumptiegedrag. Later op de avond wanneer het donker is, kunnen we nog de film-installatie Euphoria van Julian Rosenfeldt bekijken, een commentaar op winnaars en verliezers van de globalisering. Het werk wordt op de buitenmuren van de Jahrhunderthalle geprojecteerd.Het thema van de Ruhrtriennale heet sinds 2015 ‘Seid umschlungen’ (wees omarmd), woorden die Simons heeft ontleend aan de ode An die Freude van Friedrich Schiller.

Johan Simons nu: “Met ‘Seid umschlungen’ heb ik mijn tijd als intendant in 2015 ingeluid. Afsluiten wil ik deze tijd met drie andere woorden uit dezelfde ode: ‘Freude’, ‘schöner’, en ‘Götterfunken’. Ik associeer hiermee de vraag of deze begrippen ons in deze onzekere tijden nog hoop kunnen geven. In het hart van onze programmering staan dit jaar utopieën en toekomstvisioenen. Wat voelen wij, wanneer we aan de toekomst denken? Vreugde? Belooft de toekomst dat het beter wordt? Hebben wij nog Götterfunken in ons waarmee we utopieën kunnen maken?”

 

Voor het programma van de Ruhrtriennale kijk op www.ruhrtriennale.de/nl


Praktisch

De dagtrip vanuit Limburg vindt plaats op vrijdag 22 september 2017 (première-avond). Onze vaste vertreklocatie is Maastricht (parkeerplaats Geusselt), bij voldoende belangstelling kan ook in Urmond, Roermond/Herten of Venlo worden opgestapt.

Indicatie vertrek en terugkomst (vanuit Maastricht): 14.30 uur – 01.00 uur.

De dagtrip kost 110 euro. Begunstigers van Zuiderlucht betalen 100 euro. Deze prijs is inclusief entreekaartjes voor alle vermelde activiteiten, een rondleiding in het kunstendorp, een inleiding in de voorstelling Cosmopolis door één van de dramaturgen, een diner in Bochum, het vervoer en de reisorganisatie. Heeft u specifieke vragen? Neem dan contact op met Marie Bartsch via m.bartsch@zuiderlucht.eu of +31 (0)6 2135 3031
Onze reisvoorwaarden vindt u hier.