In mijn ouderlijk huis deelde ik de zolderetage met mijn twee broers, elk met een eigen slaapkamer. Waar mijn oudere broer een toegetakelde pop, een piramide onder zijn bed en een pontificale foto van Wiegel aan de wand had hangen, stapelde mijn jongere broer zijn kamer vol elektronica, compleet met een bureaublad zendapparatuur waaronder de destijds uiterst moderne 27-MC-bak. De wereld kwam letterlijk binnen tot diep in de nacht terwijl in Australië de dag alweer was begonnen. Naast de geheimzinnig krakende gesprekken vielen wekelijks kaarten van fervente zendamateurs all over the world in de bus.

Inmiddels reist hij zelf al jaren voor zijn werk de wereld rond. Nu internet en globalisering de spanning van de verre, onbekende oorden toch wel heeft afgeroomd, is de aardbol voor hem een werkveld geworden.

Toch zie ik hoe graag hij weer thuis is, gewoon om te fietsen of er te zijn. Weg is ook maar weg.

Kunstgarage Franx – expo Albert Verkade/Mat van der Heijden
Galerie Ramakers – Deelname “Imagine” groepsexpositie

MAT VAN DER HEIJDEN

Pierre, 2023, olie-houtskool-printplaat-board, 60-50 cm