In 1983 startte ik mijn opleiding aan de Kunstacademie in Maastricht. Binnen de kortste keren helemaal ingenomen door de toen nog jonge docenten Peter Wehrens en Fons Haagmans en de al iets oudere Felix van de Beek, stortte ik mij via de schilderijen van Rene Daniëls in het wilde schilderen (Die Neue Wilden) van de aanstormende Duitse en Italiaanse braniemakers.
Landschappen, modellen, portretten maar ook zeer maatschappij en politiek kritische werken passeerden in sneltreinvaart de Europese kunstscene.

Tegelijkertijd ontstond in New York een geheel andere kunststroming die op een heel speelse, directe en eenvoudige wijze via metrostations, afgedankte panden en treinstellen haar intrede deed. Keith Haring was en is nog steeds het grote uithangbord.

In een tijd waarin een overdosis aan informatie mijn dagelijks bestaan overrompelt, golft zijn eenvoudige en directe tekentaal als een weldadige spoeling door mijn hoofd. Eén van zijn eerste tentoonstellingen in New York vond in een nieuwe galerie plaats, geheel in stijl geheten de ‘Fun Gallery’.

Wat goed is beklijft.

MAT VAN DER HEIJDEN

Keith Haring, Fun Gallery Poster, 1983, paper 70-55 cm. Courtecy online Gallery 98