Momenteel lees ik de biografie Elon Musk – How the Billionaire CEO of SpaceX and Tesla is Shaping our Future van Ashlee Vance. Het boek toont sterke overeenkomsten met Steve Jobs van Walter Isaacson, over de legendarische Apple-topman. Hoewel de hoofdpersoon door verschillende mensen uit zijn directe omgeving wordt beschreven, waarbij regelmatig ook de minder positieve karaktereigenschappen aan bod komen, spreekt uit alles toch een enorme waardering voor de visionaire kwaliteiten van de man.

Over een eeuw of zo zal blijken of alle ingenieuze vindingen inderdaad geleid hebben tot de aardverschuivingen die nu gepredikt worden. Wellicht heeft een volgend virus een veel grotere impact op ons toekomstig bestaan, blaast het klimaat ons omver, ‘overbevolken’ we onszelf of schieten we elkaar simpelweg naar de vaantjes in een totaal uit de hand gelopen Derde Wereldoorlog.

Een biografie schrijf je liefst als je de desbetreffende persoon nog in levende lijve aan de tand kunt voelen. Maar om een objectief en inzichtelijk beeld te kunnen schetsen, is het vaak beter de tijd haar beloop te geven en met gepaste afstand een overzicht te bieden.

Of te zien wat er niet staat.

MAT VAN DER HEIJDEN

Mat van der Heijden, Me the book, 2021, olie-wol-board, 46-60 cm