In het Deutsche Hygiene-museum in Dresden is het middengedeelte van Levensvreugde van de GERHARD RICHTER (Dresden, 1932) weer te zien. De in totaal 63 vierkante meter grote wandschildering was in 1956 zijn afstudeerwerk en lijkt in niets op zijn latere oeuvre. De figuratieve voorstelling wil vanuit de opgelegde DDR-propaganda vooral de idylle van de boeren- en arbeidersstaat laten zien. Toch lieten de autoriteiten het in 1979 overschilderen; het werk van de inmiddels naar het Westen gevluchte kunstenaar zou geen artistieke waarde meer hebben. Richter zelf verzette zich in 1994 nog tegen het weer blootleggen van Levensvreugde. Hij wilde waarschijnlijk niet te veel worden herinnerd aan zijn Oost-Duitse jaren.  

Brabander DRIES VERHOEVEN (Oosterhout, 1976) vertegenwoordigt Nederland tijdens de Biënnale van Venetië in 2026. Hij werkt daarvoor samen met curator Rieke. Het wordt de eerste keer dat Nederland met een performancekunstenaar naar Venetië gaat. Welke kant het verder precies opgaat is nog niet helemaal duidelijk. Verhoeven zegt in elk geval de huidige onzekere internationale situatie te willen verbeelden. De theatermaker en beeldend kunstenaar werd bekend met installaties en performances die ongemak binnen en buiten de kunstwereld blootlegden.  

Onder meer de Britten, de Goten, de Egyptenaren, de Belgen en de Helvetiërs mochten de globetrottende Galliër ASTERIX al eens verwelkomen. Veel Nederlandse fans van de stripreeks over de onoverwinnelijke krijger uit Armorica (Bretagne) hopen mede daarom al decennialang op een onvervalst Asterix-avontuur in hun eigen drassige delta. In het nieuwe stripalbum, dat in oktober verschijnt, gaat de Gallische mannetjesputter weer eens naar het buitenland. Maar helaas, het zijn niet de Bataven of Cananefaten die met een bezoek worden vereerd, maar de Lusitaniërs (Portugezen). Zou het liggen aan de Nederlandse keuken die weinig te bieden heeft voor lekkerbek OBELIX? Rare jongens, die stripmakers!

Niet alleen de beurzen lijden onder DONALD TRUMP. Klachten komen nu ook van de Britse kunstenares Sarah A. Boardman. Ze schilderde de oranje president in opdracht van de Denver State Capitol Gallery of Presidents. Haar werk hing er zes jaar. Maar afgelopen januari noemde Trump het portret in een bericht op Truth Social ‘het slechtste ooit’. Had ze hem niet expres onvoordelig afgebeeld? Hij voegde eraan toe dat Boardman tijdens het ouder worden haar artistieke talent had verloren. Het portret is inmiddels niet meer te zien in Denver. Boardman zegt dat haar kunstpraktijk, die ruim veertig jaar goed draaide, serieus last heeft van Trumps schimpscheuten.