Naam: Peter Giesen

Geboren: 1963, Etten-Leur

Beroep: Eigenaar Thrombinoscope

Woont in: Maastricht

Studeerde: Geneeskunde aan de Universiteit Maastricht

“Ik ben begin jaren tachtig naar het zuiden van Nederland verhuisd om geneeskunde te doen. Loting bepaalde dat ik aan de Universiteit Maastricht (UM) kon beginnen.

Rode draad in mijn studie- en werkloopbaan is bloedstolling. Ik heb altijd gedacht dat ik uiteindelijk met patiënten aan de slag zou gaan, en dat denk ik nog steeds. Oftewel: het is helemaal anders gelopen. Na mijn afstuderen kreeg ik een promotieplek en werd ik onderzoeker. Ik ontdekte een methode om bloedstolling te meten, waardoor bijvoorbeeld het risico op hersen- en hartinfarcten in een vroeg stadium kunnen worden ontdekt.

Na mijn promotie heb ik vier jaar in New York gewoond. Op Manhattan kregen mijn vrouw en ik drie kinderen. Maar New York bleek toch iets te hectisch om drie kids op te voeden en dus kwamen we terug naar Maastricht. Dat was een logische keuze: veel groen om ons heen, onze vrienden wonen er en ik kon weer aan de slag bij de universiteit. Dat werd echter een strijd met de UM over de door mij uitgevonden meetmethode. Ik heb me weten los te worstelen en besloot na twee jaar voor mezelf te beginnen. Ik richtte mijn eigen bedrijf op: Thrombinoscope, vernoemd naar mijn ontdekking.

Van mijn studiegenoten is vrijwel iedereen vertrokken. Dus ja, ook ik merk die braindrain in Zuid-Limburg wel. Om de mensen met hersens in de regio te houden, zouden instanties, zoals bijvoorbeeld de universiteit, niet zo krampachtig met intellectueel eigendom moeten omgaan. Ik heb die methode ontwikkeld, wees dan ook niet zo flauw om hem aan mij toe te kennen. Toch verwacht ik de komende jaren nog wel hier in het zuiden te blijven wonen. Over dertig jaar? Dan ben ik met pensioen en vaar de wereld over met mijn jacht.”