Luik

…waar het Euregionaal Orkest ViVo, naar een idee van de in Luik woonachtige Amerikaanse componist en musicus Garrett List, vastere vorm begint te krijgen. In de ogen van List moet ViVo uitgroeien tot een flexibel orkest van vijf tot zestig muzikanten uit de regio Aken, Luik en Maastricht. Op 5 en 9 mei worden in Aken, Luik en Maastricht audities en interviews gedaan met geïnteresseerde muzikanten. Het repertoire zal gevarieerd zijn, zoals klassiek, hedendaags, jazz en folklore. De culturele erfenis van de drie Euregiogebieden geeft het orkest zijn bestaansrecht. ViVo wil naar eigen zeggen de taalkundige en culturele barrières verzachten via de muziek en nieuwe werkgelegenheid ontwikkelen voor professionele musici tussen 25 en 40 jaar. Zie www.worldcitizensmusic.com, aanmelden via info@garrettlist.com of
32 (4)232 00 51

Ottersum

…waar podium Roepaen in Ottersum onder de titel Kunsten@Roepaen, kortweg K@R, de voormalige kloosterruimtes van het complex open gaat stellen voor hedendaagse kunst. K@R heeft de ambitie om avontuurlijke en spraakmakende tentoonstellingen, festivals, concerten en manifestaties te programmeren. De hele maand mei zijn er concerten, theatrale kloosterrondleidingen en bijzondere arrangementen. In de grote multidisciplinaire tentoonstelling K@R-t-Blanche zetten vanaf 13 mei meer dan veertig kunstenaars het kloostercomplex naar hun hand. Zie www.roepaen.com/kunsten

Amsterdam

…waar de Amsterdamse Architectuur Prijs werd uitgereikt aan Wiel Arets Architects uit Maastricht voor het project ‘4 torens Osdorp’ , samen met opdrachtgever Eigen Haard en Bouwbedrijf M.J. de Nijs. Volgens de jury, bestaande uit architect Marc Koehler (NL), criticus Christophe van Gerrewey (B) en historica Angelika Schnell (D) hebben de torens “een betoverende werking. Daartoe dragen vooral het abstracte beeld, de statige eenvoud en bescheidenheid in de vormgeving en de rustige detaillering bij. Het project heeft alle kenmerken van een soort ‘hypermoderniteit’ en maakt daarnaast een metropolitane, op de toekomst gerichte indruk.” Eerdere winnaars van de AAP waren Dok architecten (2008) en Claus en Kaan Architecten (2009).

Tegelen

…. waar IRFAK, het bedrijf van kunstenares Mieke Smits, meldt dat de zaken voorspoedig gaan. IRFAK, dat overtollig menselijk vet omzet in voedselproducten, staat van 15 tot en met 23 mei op de Kunstvlaai in Amsterdam, en opent op
29 mei een nieuwe bedrijfsruimte in Kemzeke nabij de Antwerpse havens, op het terrein van de Verbeke Foundation. Doorslaggevend in deze keuze was, zo meldt Smits, de snelle verbinding over land vanuit het moederbedrijf Venlo. “Het vet dat in Venlo wordt verwerkt tot voedsel kan makkelijk en snel per vrachtauto naar deze zeehaven worden getransporteerd waarna over water de wereldwijde verspreiding plaatsvindt.” Een vestiging van IRFAK op Aruba is inmiddels onderwerp van onderzoek, meldt Smits.

Venlo

… waar op 6 juni de driejaarlijkse Van Bommel Van Dam Prijs wordt uitgereikt. De genomineerden zijn Marijn Akkermans (NL), Benedikt Hipp (D), Frank Koolen (NL), Sandim Mendes (NL), Jugoslav Mitevski (D), Jochen Mühlenbrink (D), Paulien Oltheten (NL) en Ullrich Pester (D). De winnaar krijgt zoals gewoonlijk een geldprijs en een expositie. Recente winnaars waren Sidi El Karchi (2004) en Jack Reubsaet (2007).

Aken

…waar de tentoonstelling Hans von Aachen – Hofkünstler in Europa in vijf weken tijd zo’n tienduizend bezoekers heeft getrokken. Het Suermondt-Ludwig Museum startte de tentoonstelling tijdens Tefaf om een internationaal publiek aan te boren. Volgens directeur Peter van den Brink is dat dus gelukt. De tentoonstelling van de Renaissance-schilder Von Aachen duurt nog tot en met 13 juni.

Maastricht

…waar pianist Bram de Vree (1989) de 10e Music Award Maastricht won. Aan de prijs is een bedrag van 4500 euro verbonden. Hij kreeg ook de Publieksprijs. Vijf pianisten van Conservatorium Maastricht speelden om de hoofdprijs. De Music Award Maastricht wordt georganiseerd door het Conservatorium en Rotary Maastricht. De Vree is student van Tonie Ehlen aan datzelfde Conservatorium. Hij debuteerde op zijn dertiende als solist met een pianoconcert van Haydn. In 2009 won hij een 1e prijs op het Prinses Christina Concours in 2009.