– deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden –

De laatste weken staat schrijver Oscar van den Boogaard volop in de schijnwerpers door de publiciteit rondom zijn jongste roman Kindsoldaat. In de vorm van een klassieke Bildungsroman beschrijft hij een wereld van militairen, diepgewortelde stambomen en hypocriete mores die meer dan anderhalve eeuw omspant. In Kindsoldaat, dat vijf generaties omspant tegen het decor van een inmiddels teloorgegane wereldorde, ontrafelt hij de geschiedenis van zijn familie waaruit blijkt dat hij een buitenechtelijk kind is van prins Bernhard.

Op vrijdag 9 maart houdt Van den Boogaard de vierde Zuiderluchtlezing waarin hij zal vertellen over de versmelting van kunst en literatuur in zijn persoonlijke leven. Van den Boogaard had in de jaren negentig een galerie in Brussel en was van 2010 tot 2016 directeur van het Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Gent.

Na een jeugd in Suriname en Nederland studeerde Oscar van den Boogaard (1964) rechten en Frans in Montpellier, Amsterdam en Brussel. Na een korte tijd in de advocatuur koos hij voor het schrijverschap. Zijn oeuvre, met o.a. De heerlijkheid van Julia, Liefdesdood en Meer dan een minnaar, werd veelvuldig genomineerd voor de grote literaire prijzen, vertaald en verfilmd. De Vlaamse krant De Standaard riep hem uit tot de belangrijkste schrijver van zijn generatie.

Om zijn persoonlijke levensfilosofie te formuleren, introduceerde Van den Boogaard in 2001 het begrip super-existentialisme. Een foto van de tatoeage van het woord guilty (in spiegelbeeld) op Van den Boogaards schouder maakt deel uit van de collectie van het Guggenheim Museum in New York.

Lex ter Braak, directeur van de Van Eyck, zal voorafgaand aan de lezing een korte inleiding houden over literatuur en beeldende kunst. Werden schilderkunst en poëzie sinds de klassieke oudheid als ten innigste met elkaar verbonden beschouwd (poëzie als sprekende schilderkunst en schilderkunst als zwijgende poëzie), in de negentiende eeuw leken zij voorgoed uiteen te gaan. Toch, zo constateert Ter Braak, is er nog steeds een diepe verwantschap tussen beeldende kunst en literatuur.

Na de lezing is er gelegenheid om een exemplaar van Kindsoldaat te kopen en te laten signeren door Oscar van den Boogaard.


OPEN STUDIOS

Jessica Segall, Un-common intimacy (Tiger Touch), 2017, performance still

Voor de vierde keer nodigen de Van Eyck en Zuiderlucht u uit voor deze lezing tijdens de Open Studios. De Open Studios vinden op 9 en 10 maart plaats en bieden de mogelijkheid om kennis te maken met de academie en haar deelnemers. Kunstenaars, ontwerpers, curatoren en schrijvers tonen waar zij het afgelopen jaar aan hebben gewerkt hebben. Na de Zuiderluchtlezing bent u van harte uitgenodigd om een rondje door de studio’s te maken en u bent welkom voor de feestelijke opening om 17.00 uur. Op zaterdag 10 maart zijn de Open Studios van 10.00 – 17.00 uur te bezoeken. janvaneyck.nl

 

Praktisch

De 4e Zuiderluchtlezing vindt plaats op vrijdag 9 maart om 14.00 uur in de Van Eyck academie, Acadmieplein 1, Maastricht.

De entree bedraagt 5 euro. Begunstigers van Zuiderlucht hebben (op vertoon van hun adreswikkel) gratis toegang.