Parallelprogramma Mythe Berlijn, Limburgse kunstenaars in Berlijn. Museum Het Domein presenteert in AINSI, Maastricht.

Hadassah Emmerich
William Engelen
Anneke Eussen
Alien Oosting
Wiebke Pöpel
Donya Saed
Sebastiaan Schlicher

Fotografie Chris Keulen

26.08.2010 – 12.09.2010
Donderdag tot zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur
AINSI, Lage Kanaaldijk 112-113, 6212 NA Maastricht
Vrijdag 3 september en vrijdag 11 september tot 22.00 uur geopend
Entree gratis, met uitzondering van filmprogramma

Donderdag 26 augustus
Opening Mythe Berlijn, Limburgse kunstenaars in Berlijn.
17.00 uur

Zondag 29 augustus
Artist talk onder leiding van Roel Arkesteijn (conservator hedendaagse kunst Museum Het Domein)
16.00 uur, gratis entree

Vrijdag 3 september
Filmavond in samenwerking met Lumière, tentoonstelling geopend tot 22.00 uur

Berlin: die Sinfonie der Grossstadt
Walter Ruttmann, Duitsland 1927, 65 min., zwart/wit, zwijgende film. Met live muziek van Kevin Toma.

20.00 uur, entree € 6,- reserveren via shop@hetdomein.nl

In de jaren twintig van de vorige eeuw trokken cineasten de straat op om het moderne stadsleven op film vast te leggen. Een nieuw filmgenre ontstond: de stadssymfonie. De klassieker BERLIN: DIE SINFONIE DER GROSSSTADT is een grandioze visuele getuigenis over een etmaal uit het leven in Berlijn, destijds het culturele hart van Europa. In Ruttmanns tussen fictie, documentaire en abstracte kunst balancerende film wordt het stadsleven met grote teugen opgezogen en in je gezicht geblazen.
Filmcriticus/muzikant Kevin Toma zal de film begeleiden, waarbij hij zijn pianospel combineert met tangomuziek, Berlijnse minimal techno en omgevingsgeluiden uit het Berlijn van toen en nu. Zo trekt hij de film naar 2010, maar plaatst hij de toeschouwer tegelijkertijd in het Berlijn van toen alsof het nooit verdwenen is.

Prinzessinenbad
Bettina Blümner, Duitsland 2007, 92 min., Duits gesproken. Met: Klara Reinacher, Tanutscha Glowasz, Mina Bowling, George-Daniel Thelitz, Sascha Reinacher

20.00 uur, entree € 6,- reserveren via shop@hetdomein.nl

Intieme documentaire over het leven van drie vijftienjarige hartsvriendinnen uit Berlijn: Klara, Mina en Tanutscha. Tijdens de zomermaanden zijn ze dagelijks in het Prinzenbad te vinden, een groot openluchtbad in het hart van Kreuzberg. Ze komen alle drie uit gescheiden gezinnen. Hun ouders bemoeien zich nauwelijks met hen; Berlijnse ouders zijn immers ‘liberaal’ en ‘tolerant’. Klara’s moeder heeft haar dochter twee leefregels meegegeven: geen heroïne gebruiken en niet zwanger raken. Verder is alles best.
Regisseur Bettina Blümner wist diep binnen te dringen in de leefwereld van deze Berlijnse adolescenten. Voor de camera spreken Klara, Mina en Tanutscha openhartig over liefde en seks, familie, hun dromen en hun toekomst.

Zondag 5 september
Lezing studenten ABM (Hogeschool Zuyd Academie van Bouwkunst Maastricht)
16.00 uur, gratis entree, Het verhamburgeren van Berlijn?

Vijf studenten, Thom van Eijk, Maurice Gortmans, Rob Janssen, Bram Nieuwenhuizen, Rob Pohlen en Willem Verhaeg, docent/beeldend kunstenaar/fotograaf, van de Academie van Bouwkunst Maastricht hebben recentelijk een studiereis ondernomen naar Berlijn. De studenten hebben de Mythe (van) Berlijn aan een stedenbouwkundige en architectonische analyse onderworpen.
Verwachtingen, bevindingen, inzichten en conclusies worden vertaald in een lezing ondersteund door eigen beeldmateriaal. Naast een historische context zal specifiek de moderne en actuele geschiedenis belicht worden die Berlijn heeft doorlopen na de val van De Muur.

In de lezing komen vragen aan bod rond het centrale thema hoe het huidige Berlijn omgaat met het verleden van Die Mauer. Wilde men de DDR-geschiedenis zo snel mogelijk uit het collectieve geheugen elimineren – als het ware “ausradieren” – of speelde toch de kille overheersing van de commercie de boventoon bij het herstructuren en vormgeven van het verenigde Berlijn. Kortom: in welke mate is de geschiedenis nog tastbaar of is Berlijn aan het verhamburgeren?

Vrijdag 10 september
Avondopenstelling, geopend tot 22.00 uur.

Zondag 12 september
Laatste dag Mythe Berlijn, Limburgse kunstenaars in Berlijn.